DO SADA NAJOŠTRIJE UPOZORENJE IZ PEKINGA: Ako Amerikanci ne promene kurs, sukob je neizbežan

Novosti online

08. 03. 2023. u 12:37

KINESKI ministar spoljnih poslova Ćin Gang upozorio je da će doći do "sukoba i konfrontacije" ako Vašington ne promeni kurs u odnosima sa Pekingom.

ДО САДА НАЈОШТРИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ПЕКИНГА: Ако Американци не промене курс, сукоб је неизбежан

Foto: Shutterstock

Saopštenje je usledilo usred rastućih tenzija oko sukoba oko Tajvana, rata u Ukrajini i debate o poreklu koronavirusa, piše Asošiejted pres.

Ćin je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je politika Vašingtona u odnosima sa Kinom "potpuno skrenula sa racionalnog i zdravog koloseka".

- Ako Sjedinjene Države ne pritisnu kočnice, već nastave da ubrzavaju pogrešnim putem, nikakva zaštitna ograda ne može sprečiti iskakanje iz koloseka, a sukob i konfrontacija će sigurno uslediti. Takvo nadmetanje je bezobzirno kockanje, gde su ulozi fundamentalni interesi dve nacije, pa čak i budućnost čovečanstva - dodao je Ćin na svojoj prvoj konferenciji za novinare od kada je preuzeo dužnost prošle godine.

U međuvremenu, kineski predsednik Si Đinping optužio je zapadne vlade na čelu sa Sjedinjenim Državama da pokušavaju da opkole i potisnu Kinu.

- Zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama sprovele su sveobuhvatno obuzdavanje, opkoljavanje i potiskivanje Kine, što je donelo neviđene i ozbiljne izazove razvoju naše nacije - rekao je Si, a prenosi zvanična novinska agencija Sinhua.

Kineski lider je istakao da zbog toga Kina mora "da ostane mirna, zadrži koncentraciju, teži napretku uz održavanje stabilnosti, preduzme aktivne akcije, ujedini se i bude spremna za borbu".

Zapadni analitičari kažu da su se odnosi Kine sa Vašingtonom, Japanom, Indijom i drugim azijskim susedima pogoršali pošto Sijeva vlada vodi agresivnu spoljnu politiku.

BONUS VIDEO: PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE - Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)