KINEZI ĆE POKVARITI AMERIČKE PLANOVE: Neće im uspeti da formiraju "azijski NATO"

Novosti online

07. 03. 2023. u 08:16

SJEDINjENE Američke Države neće uspeti da ostvare svoje planove za formiranje azijske verzije NATO-a u Indo-pacifičkom regionu, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang na konferenciji za novinare na marginama sednice Nacionalnog narodnog kongresa Kine koja se održava u Pekingu.

КИНЕЗИ ЋЕ ПОКВАРИТИ АМЕРИЧКЕ ПЛАНОВЕ: Неће им успети да формирају азијски НАТО

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Indo-pacifička strategija Sjedinjenih Država se razmeće sa slobodom i otvorenošću, dok u stvarnosti ujedinjuje i angažuje grupe u različitim zatvorenim i isključivim malim krugovima. U njoj se navodi da SAD podržavaju regionalnu bezbednost, ali u stvari izazivaju konfrontaciju i planiraju da sklope azijsko-pacifičku verziju NATO-a - rekao je ministar.

On je istakao da Vašington, kada kaže da njegova politika u regionu doprinosi regionalnom prosperitetu, zapravo želi da uništi proces regionalne integracije.

Sjedinjene Države otvoreno izjavljuju da oblikuju strateško okruženje Kine, rekao je on, "što tačno otkriva pravu svrhu indo-pacifičke strategije za obuzdavanje Kine".

Ova politika je štetna po dugoročne interese zemalja regiona, a njeni ciljevi se ne mogu realizovati, naglasio je Ćin Gang.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA" - Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu