ŠTA BRINE ZAPAD? Rusija želi da demonstrira jednu stvar zajedničkim vežbama sa Kinom i Južnom Afrikom

Novosti onlajn

02. 03. 2023. u 20:30

ZAJEDNIČKE vojne vežbe na moru Rusije, Kine i Južne Afrike nisu neočekivane jer se radi o dugogodišnjim saveznicima, tri države su pokazale da se njihova saradnja nastavlja nezavisno od sukoba u Ukrajini, a za vojsku afričke države ovo je bila legitimna prilika da prođu deo mornaričke obuke, smatraju sagovornici u članku objavljenom na sajtu Atlantskog saveta.

ШТА БРИНЕ ЗАПАД? Русија жели да демонстрира једну ствар заједничким вежбама са Кином и Јужном Африком

Foto Tanjug/AP

U tekstu se analizira značaj zajedničke vojne vežbe koju su nedavno održale Rusija, Kina i Južna Afrika, govori se o odnosima tri zemlje, ali i održavanju vežbi na moru u svetlu konflikta u Ukrajini.

Južna Afrika ima dugogodišnje dobre odnose sa Rusijom i Kinom, članica je BRIKS-a, njenu vladajuću partiju Afrički nacionalni kongres u borbi protiv aparthejda pomogli su Sovjeti, dok s Kinom gaji jake ekonomske veze od početka dvehiljaditih godina.

- Vojna saradnja među ovim državama nije ni presedan, ni neočekivana - zaključuje Sara Deli, saradnik Afričkog centra.

Podsećajući da su zajedničke vežbe tri države održane i 2019. godine, stariji poručnik i saradnik  za pitanja američke mornarice u Atlantskom savetu Marek Džestrab kaže da je vojni značaj poslednjih mornaričkih vežbi ograničen, ali je onaj diplomatski bio mnogo značajniji.

- Ove vežbe omogućile su Južnoj Africi da u mornaričkoj diplomatiji pokaže svoju nezavisnu spoljnu politiku, Rusiji da podvuče nastavak veza sa zemljama Globalnog juga, a Kini da prikaže rastući globalni uticaj i domet svoje mornarice - navodi sagovornik portala.

Južna Afrika je ekonomski, diplomatski i vojno među gigantima afričkog kontinenta i zbog toga je u centru pažnje, a ambivalentni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama i bliske veze sa Kinom opredelili su je da sa Moskvom i Pekingom učestvuje na zajedničkim vojnim vežbama, konstatuje Majk Šurkin, takođe saradnik Afričkog centra.

Sagovornica iz ovog centra smatra da učešćem u zajedničkim vojnim vežbama, bilateralnim sastancima na najvišem nivou, "prijateljskim" odnosima s Moskvom, Južna Afrika dovodi u pitanje svoju neutralnu poziciju prema sukobu u Ukrajini, pa čak i da doprinosi tenzijama "ne svrstavanjem" ni na jednu stranu – priznavanjem nelegalnosti ruske "invazije" i odbijanjem da uvede sankcije Moskvi i prekine veze s njom.

Same vojne vežbe, prema njenom mišljenju, su sasvim legitimne, budući da u Indijskom okeanu postoji realna pretnja od pirata i nelegalnih aktivnosti, pa je ovo bila prilika da južnoafrička mornarica prođe kroz obuke zajedničkih taktičkih manevara i spasavanja.    

Sagovornici Atlantskog saveta smatraju da je vojnim vežbama Rusija želela da pokaže da može da nastavi da ispunjava spoljne obaveze, poput ugovorenih vojnih vežbi, i nastavi sukob u Ukrajini, dok Kina, prema mišljenju sagovornika, želi da "poremeti svetski poredak i izazove SAD" jačanjem mornaričkih snaga. Peking planira da do 2025. godine ima 400 ratnih brodova, a do 2030. njih 440.

U tekstu se iznosi mišljenje da preklapanje vežbi sa godišnjicom početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini nije slučajno i da je Južna Afrika učešćem u vežbama želela da pokaže da "nije zabrinuta zbog Ukrajine i ne želi da se svrstava uz Zapad po ovom pitanju", dok Rusija želi da pokaže da nastavlja diplomatske odnose kao bilateralni bezbednosni partner uprkos krizi u Ukrajini.

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA" - Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju