SU-57 OD MRTVOROĐEĐENČETA DO NAJGOREG IZNENAĐENJA ZA NATO: Do kraja 2024. Rusija će imati 44 lovca Su-57 Felon

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

28. 02. 2023. u 20:25

KADA će Rusija dobiti prvi puk Su-57? Ozbiljni zapadni stručnjaci počeli su da ga nazivaju „super lovcem“ i „biserom ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

СУ-57 ОД МРТВОРОЂЕЂЕНЧЕТА ДО НАЈГОРЕГ ИЗНЕНАЂЕЊА ЗА НАТО: До краја 2024. Русија ће имати 44 ловца Су-57 Фелон

Foto: Profimedia/jutjub printskin/2022 VERUM VINCET BELLUM


-Godine 2021. proizveli su samo tri serijska Su-57, 2022. ih je bilo još osam, a sada, 2023., govorimo o deset, iako Moskva izgleda da ima četrnaest na umu. Ako je tako, onda će do kraja 2023. godine imati na raspolaganju čitav puk takvih mašina, jer je svaki Su-57 kao tri konvencionalna lovca generacije 4++ i deluje u bliskoj vezi sa ništa manje moćnim Su-35. , koji za ulazak u ovaj „vrh“, nedostaju samo punopravne stelt tehnologije.

Ovo je napisao nemački časopis za avijaciju Flug Revue, popularan i prilično autoritativan u krugovima stručnjaka za avijaciju, u nedavnoj seriji članaka o radu aviona „pete generacije”. Tamo su procenjene perspektive serijskih lovaca i višenamenskih aviona, koji su već u upotrebi i u eksploataciji, u kojima se stelt tehnologije u potpunosti koriste. U njemu je ruski „nevidljivi“ lovac nazvan „super lovcem“ i „biserom ruskog vojno-industrijskog kompleksa“.

U međuvremenu, fabrika Komsomolsk na Amuru prolazi kroz revolucionarnu modernizaciju. Nove proizvodne tehnologije i automatizovani procesi se aktivno uvode kako bi se ubrzala proizvodnja. Radovi na izgradnji su takođe počeli u avgustu na novom poligonu za testiranje avionike, farmi rezervoara i novom poligonu za testiranje motora, koji planira da uđe u upotrebu sredinom 2023.

Rusi se očigledno spremaju da pređu sa homeopatske skale primene na brzo i značajno povećanje. Proizvodnja 22 Su-57 očekuje se 2024. godine, a kao rezultat, njihov broj bi za dve godine trebalo da dostigne 44.

Foto: Obъedinёnnaя aviastroitelьnaя korporaciя

Predstojeća isporuka sledeće serije Su-57 se očekuje ovog proleća. A prema ekspertima, ovo bi trebalo da poveća njihov broj aktivnih trupa na dvanaest. Do kraja godine možda će ih biti već više od 22, a njihova apsolutna većina biće prebačena u zapadni i južni vojni okrug, odnosno postaće direktna pretnja NATO-u i njihovim nesrećnim saveznicima.

-Su-57 je dugo bio najpotcenjeniji ruski lovac. Rečeno je da su daleko inferiorniji u odnosu na F-22, a čak i više od F-35 u pogledu prikrivenosti. Ali evo šta je zanimljivo. Čini se da su Rusi čekali da se izleče „dečje bolesti“ stelt tehnologije i da steknu neophodno iskustvo na osnovu pokušaja i grešaka drugih ljudi. Njihova „stelt“ je očigledno superiornija od F-35 u manevarskoj sposobnosti, dometu i dometu oružja. Malo je verovatno da će Rusi moći da ih stvore u takvim količinama kao što je Lightning 2, ali za njih to jeste i nije krajnji cilj“, napisao je drugi stručnjak iz američkog časopisa NI, fokusirajući se na domet naoružanja koje čine “Felona” zaista multifunkcionalnim.

Foto: lifenews.ro@LifenewsRo

Su-57 je pre svega izuzetno moćan nosač oružja vazduh-vazduh. Ovo je napredna raketa P-77 pod markom K-77, K-74M2 i hipersonična P-74M2 sa ultra-velikim dometom. Iako je Su-57 prvenstveno dizajniran za misije vazduh-vazduh, on se takođe može pohvaliti odličnim sposobnostima za kopneni napad sa taktičkom raketom zemlja-vazduh H-38, kao i nizom vođenih projektila iz porodice KAB. Konačno, Su-57 može da nosi i varijantu ruske hipersonične rakete H-47M2 Kinžal, uključujući i one sa nuklearnom bojevom glavom.

Za mnoge stručnjake, takva agilnost u razvoju ruskog „stelt“-a bila je veliko iznenađenje. Projekat PAK-FA su do 2019. nazivali mrtvorođenim, 2020. Su-57 je podrugljivo proglašen za „najgori stelt“, 2022. je preklasifikovan u „neprijatno iznenađenje“, a sada je stigao do „super razarača i direktnog, a jasna pretnja NATO-u”. Dobra dinamika.

Glavna stvar je, po mišljenju lokalnih ruskih stručnjaka, „da ne prestanemo da iznenađujemo naše izgubljene „partnere“, inače je bolje ostati u svetom neznanju“.

BONUS VIDEO - PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama