SIJARTO: Bili smo uporni da se ne dozvole sankcije nuklearnoj industriji

Novosti online

28. 02. 2023. u 10:57

MORALI smo žestoko da se borimo i još ćemo morati u budućnosti da se borimo, polazeći od razvoja događaja, kako oblast nuklearne industrije ne bi potpala pod sankcije, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u intervjuu za Sputnjik, komentarišući nedavno uvedeni 10. paket evropskih sankcija Rusiji.

СИЈАРТО: Били смо упорни да се не дозволе санкције нуклеарној индустрији

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, neke države članice Evropske unije „očajnički nude inicijative za uvođenje sankcija "Rosatomu", protiv partnera "Rosatoma", rukovodilaca kompanije i za ograničenje saradnje u nuklearnoj oblasti između Rusije i članica EU“.

 - Mi se sa tim nikada nećemo složiti. To je ono čemu ćemo se neizostavno usprotiviti, ako takve stavke budu uključene u bilo kakve sankcione mere. Ovog puta, kad je u pitanju 10. paket sankcija, bilo je veoma snažnih pokušaja da se uvedu sankcije na nuklearnu energiju, ali bili smo uporni i nismo to dozvolili - naglasio je Sijarto.

Projekat „Pakš 2“ mogao bi da kasni zbog Nemačke?

Mađarski premijer se osvrnuo i na izgradnju novih blokova nuklearne elektrane „Pakš 2“, najavivši da Mađarska računa da će komercijalna eksploatacija reaktora početi 2030-2031. godine.

Političar je dodao da neke zemlje EU smatraju pitanje saradnje sa Rusijom u oblasti energetike političkim pitanjem. Ministar smatra da energetiku ne treba ocenjivati ni kao političko, ni kao ideološko pitanje.

Sijarto je podsetio da nemačke vlasti blokiraju ispunjenje ugovora koji su potpisali „Rosatom“ i „Simens enerdži“, na osnovu koga nemačka kompanija Simens enerdži treba da isporuči sistem za upravljanje nuklearnom elektranom.

Prema njegovim rečima, ovakvo ponašanje nemačkih vlasti je očigledno zadiranje u suverenitet Mađarske.

 - Za nas je energetska bezbednost pitanje suvereniteta. Nećemo dozvoliti nikome da se u to meša - poručio je Sijarto.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!