NEMA ABRAMSA ZA UKRAJINU: Savetnik Bele kuće za bezbednost – Bili bi potpuno beskorisni tamo

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

24. 02. 2023. u 18:49

POČEVŠI kao odlična vest za Ukrajinu, tema tenkova abrams postepeno se pretvara u svoju suprotnost.

НЕМА АБРАМСА ЗА УКРАЈИНУ: Саветник Беле куће за безбедност – Били би потпуно бескорисни тамо

Foto: Profimedia/Ilustracija


Vesti objavljene poslednjih sati podržavaju analizu BulgarianMilitary.com datu pre nekoliko nedelja.

Lenta.ru je objavila da je, u intervjuu američkom televizijskom kanalu CNN, savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan izjavio da nema smisla slati tenkove abrams u Ukrajinu. Prema njegovoj izjavi, američki predsednik počinje da se suočava sa mišljenjima među visokim vojnim osobljem oko sebe da tenkovi abrams nemaju smisla u Ukrajini, i da su leopardi najbolja opcija.

Ako pratimo hronologiju događaja, otkrićemo da Vašington nikada nije želeo da pošalje u Ukrajinu tenkove američke proizvodnje abrams. Odluka za 31 tenk abrams za Kijev bila je deo diplomatskog sporazuma između Nemačke i SAD.

Pod ozbiljnim političkim pritiskom suseda i saveznika u NATO, a posebno iz SAD, nemački kancelar Olaf Šolc pristao je na reeksport Leoparda u Ukrajinu. Uslov je bio da Vašington učini isto tako što će poslati abramse. Međutim, slaba nemačka diplomatija je “zasijala”. Nemačka je slepo prihvatila, da bi jasno garantovala javnu podršku, uslove za Leoparde i abramse, bez dogovora o uslovima, koridorima, logistici, a pre svega: kada i kako će abrams stići u Ukrajinu. Ovim akcijama Berlin će uskoro potpasti još veći pritisak u narednim mesecima. Uskoro će Nemci shvatiti da se njihovi Leopardi bore u Ukrajini, pobeđuju i bivaju uništeni, ali sami. Neće biti abramsa.

Foto: Tviter

Prve signale ove tvrdnje uočio je BulgarianMilitary.com još prošle godine. Nazovite ih čak i „kriznim PR-om“, ali Vašington ne želi da vidi slike uništenog abramsa sa bojišta Ukrajine. Poslednji sati su upravo to pokazali – zvanični Vašington je najavio da bi isporuka abramsa Ukrajini mogla da potraje više od 12 meseci. Pre samo dve nedelje Vašington je tvrdio da će do kraja godine Kijev dobiti ono što je obećano. Od danas je rok produžen preko ovih 12 meseci.

Vašington se sprema da reši ozbiljan problem – koji tenkovi abrams i gde da ih pošalju u Ukrajinu. U kontekstu savremenog ratovanja, ova tvrdnja je toliko neozbiljna da se zapita koliko je teško Pentagonu da za samo mesec dana odluči koji će tačno 31 tenk poslati. Da, to je tenk 31, a ne 300, čak ni 310.

Na tu temu je govorio još jedan predstavnik zvaničnog Vašingtona. Gospođa Kristin Vormut, sekretarka za vojsku, rekla je da Vašington trenutno sastavlja planove za isporuku abramsa. Prema njenoj izjavi, Pentagon će još proceniti mogućnost da tenkovi do kraja godine završe na ratištu. Ali, prema njenim rečima, postoje realne opcije za isporuku u roku od dve godine, a optimalna je godinu i po.

Tražiće se različite opcije o tome koji će tenkovi biti isporučeni, rekao je Vormut. Istovremeno, američki ministar odbrane g. Lojd Ostin „ostavio je širom otvorena vrata“ za „buduća opravdanja“. Njegovi planovi uključuju čak i pravljenje tenkova za Ukrajinu „od nule“.

Foto Tanjug/AP

Mada, prema izjavama i komentarima zvaničnog Vašingtona, postoji još jedan razlog za očiglednu nevoljnost da se abramsi pošalju u Ukrajinu. To je povezano sa tehnologijom. Toliko dugo da isporuči samo 31 tenk Ukrajini znači da će Vašington paziti koju konfiguraciju će izabere za ukrajinske tenkove. Ako mislite da će to biti oni koji rade u SAD ili strani operateri – grdno se varate.

Vašington će odlučiti koje tehnologije će ukloniti iz tenkova da ne bi dospele u ruske ruke. To znači da će abrams biti ozbiljno „kastriran“ u pogledu borbenih sposobnosti. U stvari, tačna je izjava da će abrams biti beskoristan u Ukrajini.

Ovaj tenk je mnogo teži od nemačkih, a da ne govorimo o ruskim. S tim u vezi, ukrajinska infrastruktura u svom delu „mostovi“ nije prilagođena za prolazak teških tenkova preko mostova. Dizajnirani su za mnogo lakše sovjetske i ruske tenkove.

Upotreba specijalizovanog goriva za američki abrams je još jedan problem koji će „zasijati“ ako ovi tenkovi ikada dođu u Ukrajinu. To znači još komplikovaniju i gotovo nemoguću logistiku realne borbene podrške.

Postoje i malo drugačija mišljenja o navodnoj isporuci abramsa Ukrajini. Neki veruju da Vašington namerno odlaže isporuku 31 tenka da vidi kako će se rat u Ukrajini rešiti do septembra. Pretpostavlja se da će ovaj period godine proceniti potrebu za abramsom u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave