KINESKI DOKUMENT O UKRAJINI U 12 TAČAKA: Šta piše u predlogu Pekinga za rešenje krize

A.Vojinović

25. 02. 2023. u 10:18

PRVI put u istoriji držanja po strani, Kina je rešila da javno iskaže stav o aktuelnom sukobu u Ukrajini. Peking je na godišnjicu početka specijalne vojne operacije u Ukrajini objavio "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", u 12 tačaka. Peking je uputio jasan poziv državama da rat ne sme da izmakne kontroli, da u njemu nema pobednika, kao i da su mirovni pregovori jedino rešenje za izlazak iz ukrajinske krize.

КИНЕСКИ ДОКУМЕНТ О УКРАЈИНИ У 12 ТАЧАКА: Шта пише у предлогу Пекинга за решење кризе

Foto: Xie Huanchi/Xinhua via AP

1. Poštovanje suvereniteta svih zemalja - Univerzalno priznato međunarodno pravo, uključujući ciljeve i principe Povelje Ujedinjenih nacija (UN) mora se poštovati. Suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet svih zemalja mora se podržavati. Sve zemlje su ravnopravne članice međunarodne zajednice, bilo jake ili slabe, bogate ili siromašne. Obavezna je primena međunarodnog prava i odbacivanje dvostrukih standarda.

2. Napuštanje hladnoratovskog mentaliteta - Bezbednost regiona ne bi trebalo da se postigne jačanjem, ili širenjem vojnih blokova. Sve strane trebalo bi da se suprotstave potrazi za sopstvenom bezbednošću po cenu bezbednosti drugih, spreče blokovsku konfrontaciju i da zajedno rade na miru i stabilnosti na evroazijskom kontinentu.

3. Prestanak neprijateljstva - Zemlje moraju da izbegavaju dolivanje ulja na vatru, da spreče da ova kriza izmakne kontroli. Naglašava se da bi sve strane trebalo da podrže Rusiju i Ukrajinu da rade u istom pravcu i što pre nastave direktan dijalog da bi došlo do prekida vatre.

4. Nastavak mirovnih pregovora - Jedino održivo rešenje za ukrajinsku krizu su dijalog i pregovori, pa međunarodna zajednica treba da im ostane posvećena. Kina će nastaviti da igra konstuktivnu ulogu u tom pogledu.

5. Rešavanje humanitarne krize - Humanitarne operacije treba da prate principe neutralnosti i nepristrasnosti i ne treba ih politizovati. Ujedinjene nacije bi trebalo podržati u ulozi koordinatora pomoći u zonama sukoba.

6. Zaštita civila i ratnih zarobljenika - Podrška razmeni ratnih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, uz izbegavanje napada na civile i njihove objekte i poštovanje prava ratnih zarobljenika.

7. Čuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana - Peking se odlučno protivi oružanim napadima na nuklearne elektrane i poziva sve strane da se pridržavaju Konvencije o nukelarnoj sigurnosti.

8. Smanjenje strateških rizika - Korišćenje nuklearnog oružja i vođenje atomskih ratova ne dolaze u obzir. Nuklearni sukob mora se izbeći. Kina se protivi i upotrebi hemijskog i biološkog oružja sa bilo koje strane.

9. Olakšavanje izvoza žitarica - Sve strane treba da se prodržavaju Sporazuma o žitu preko Crnog mora.

10. Stop jednostranim sankcijama - Protivljenje jednostranim sankcijama bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, uz apel za prestanak zloupotrebe jednostranih sankcija.

11. Održavanje stabilne industrije - Strane u sukobu da se protive korišćenju svetske ekonomije kao oružja u političke svrhe.

12. Promocija posleratne rekonstrukcije - Kina je spremna da odigra ulogu u posleratnoj rekonsturkciji u zoni sukoba.

NATO: PEKING NEMA KREDIBILITET

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prokomentarisao je kineski predlog za prekid sukoba u Ukrajini rečima da Peking nema veliki kredibilitet kao posrednik, jer "nije osudio protivpravnu invaziju na Ukrajinu". Stoltenberg je novinarima u Talinu juče rekao i da je Peking potpisao sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nekoliko dana pre početka rata.

EVROPSKA KOMISIJA: KINA NIJE DALA MIROVNI PLAN

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je povodom objavljivanja dokumenta da Kina nije ponudila mirovni plan već neke principe. Istakla je da oni moraju biti "sagledani u određenom kontekstu", a to je, kako je navela, "činjenica da se Kina već svrstala potpisujući sporazum o neograničenom prijateljstvu sa Rusijom, neposredno pre napada na Ukrajinu".

UKRAJINA: KLjUČ POVLAČENjE RUSKIH TRUPA

SAVETNIK ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak izjavio je da svaki plan za okončanje ruskog rata u Ukrajini mora da uključi povlačenje ruskih trupa na granice iz 1991. godine. "Bilo koji 'mirovni plan' koji bi uključivao samo prekid vatre i, kao rezultat, novu liniju razgraničenja i nastavak okupacije ukrajinskih teritorija, ne govori o miru, već o zamrzavanju rata, ukrajinskom porazu i narednoj fazi ruskog genocida - napisao je na "Tviteru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri