RUSIJA UGOVARA KUPOVINU KINESKIH DRONOVA: Isporuka se očekuje u aprilu

Novosti online

24. 02. 2023. u 13:37

MOSKVA i Peking prgovaraju o kupoprodaji stotinak kineskih dronova, čija se isporuka planira za april. Nemački magazin Špigl s ovim u vezi podseća da su, prethodnih dana SAD, Nemačka i još neke zapadnoevropske zemlje upozorile Kinu da ne prodaje oružje Rusiji u ratu protiv Ukrajine, navodeći da bi takav potez imao ozbiljne posledice.

РУСИЈА УГОВАРА КУПОВИНУ КИНЕСКИХ ДРОНОВА: Испорука се очекује у априлу

FOTO: Tanjug/AP

List navodi da je kineski proizvođač "Sijan bingo intelidžent avijejšn tehnolodži" saopštio da je spreman da napravi 100 prototipova drona ZT-180, za koje nemački list kaže da mogu da ponesu od 35 do 50 kilograma bojevih glava.

Veruje se da je Rusija, pogođena jakim zapadnim sankcijama, kupila oružje od Irana i Severne Koreje, uključujući i dronove, ali je Kina, zasad, po strani.

- Rekao sam kineskim predstavnicima da se to ne može prihvatiti - izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc za javni servis "Ce-De-Ef",odgovarajući na pitanje o eventualnoj pomoći Kine Rusiji.

Dodaje se da je dron sličan iranskom "šahid-136", kojim je pokrenut veliki broj napada na Ukrajinu. Nemački list navodi da je "Bingo" imao planove da napravi fabriku dronova u Rusiji, gde bi moglo da se pravi mesečno do 100 bespilotnih letelica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije