ISKUŠENJE ZA NATO: Predsednik SAD u Varšavi, na istočnom krilu Alijanse

E. V. N.

22. 02. 2023. u 11:47

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini postala je iskušenje za SAD, Evropu i NATO. Prošla godina je pokazala da su se Amerika i njeni saveznici ujedinili i da su uspeli da odgovore na aktivnosti Rusije u Ukrajini - ocenio je američki predsednik Džozef Bajden u govoru u Varšavi, na istočnom krilu NATO, uoči prve godišnjice rata u Ukrajini.

ИСКУШЕЊЕ ЗА НАТО: Председник САД у Варшави, на источном крилу Алијансе

Foto: Profimedia

Podsećajući na aktuelnost člana pet Alijanse o kolektivnoj odbrani koja podrazumeva da napad na jednu članicu znači napad na sve, Bajden je uveravao:

- Podrška Ukrajini se nastavlja, NATO je u tome ujedinjen. Rusija nikad, nikad neće pobediti u Ukrajini - tvrdio je Bajden, čiji govor ispred Kraljevskog zamka su pratili građani Varšave i oko 2,5 miliona Ukrajinaca, uglavnom žena i dece izbeglih od sukoba, koji sada žive u Poljskoj.

Američki predsednik optužio je Rusiju da je u Ukrajini počinila "zločine protiv čovečnosti i ratne zločine". Istakao je da će Moskva zbog toga biti kažnjena.

Istovremeno je tvrdio da "zapadne zemlje nisu planirale da napadaju Rusiju, da ne nastoje da uspostave kontrolu nad njom, ili da je unište".

- Milioni Rusa koji žele da žive u miru sa svojim susedima nisu naši neprijatelji - uveravao je Bajden.

On je, međutim, osporio izjavu ruskog kolege Vladimira Putina da je operacija u Ukrajini bila iznuđena, rekavši da "nikada nije bila neophodna". Ocenio je da se "apetiti autokrata ne mogu umiriti, i da im se mora suprotstaviti".

Najavio je novi paket sankcija protiv Rusije za kraj ove sedmice, rekavši da se "Putin suočio sa jačim demokratijama". Najavio je da će SAD dogodine biti domaćin samita NATO, na 75. godišnjicu od osnivanja Alijanse.

Bajden je u dvodnevnu posetu Poljskoj doputovao pošto je prethodno iznenadno boravio u Kijevu i ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom obećao da će uskoro uputiti novu pomoć od oko pola milijarde dolara. Šef Bele kuće do poljske granice je doputovao vozom, a do Varšave avionom, gde je njegov govor "pao" nekoliko sati pošto je Putin objavio da Moskva suspenduje učešće u sporazumu o kontroli naoružanja sa SAD.

Američki predsednik je sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom razgovarao u okviru serije konsultacija sa liderima zemalja istočnog krila NATO, a u sklopu priprema za narednu fazu rata u Ukrajini. Duda je pohvalio putovanje američkog predsednika kao spektakularno i poručio je da prisustvo američkog lidera na poljskom tlu, u vreme prve godišnjice početka rata u Ukrajini, šalje važan signal o posvećenosti SAD evropskoj bezbednosti.

Agencija AP navodi da je, s obzirom na to da se ratu ne nazire kraj, godišnjica kritičan trenutak za Bajdena da pokuša da ojača evropsko jedinstvo i ponovi da je ruska intervencija bila frontalni napad na međunarodni poredak, kao i da se Bela kuća nada da će predsednikova poseta Kijevu i Varšavi pomoći dodatnom jačanju američkih pozicija u svetu.

Britanski Bi-Bi-Si spekuliše da će Bajden tražiti podršku svojoj politici kod kuće, gde neki političari izražavaju sumnje u razmere američkog učešća u ovom sukobu.

Tokom popodneva, agenda posete, predvidela je Bajdenovo obraćanje Poljacima ispred Kraljevskog zamka u Varšavi, a za danas Bajdenove susrete sa drugim liderima bukureštanske devetorke, grupe najistočnijih članica NATO vojnog saveza.

SAD su, inače, izdvojile oko 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini, dok su evropski saveznici poslali još desetine milijardi dolara i poželeli dobrodošlicu milionima ukrajinskih izbeglica koje su pobegle od sukoba.

BLINKEN U ATINI

Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja je neodgovorna, a SAD će pažljivo posmatrati šta Moskva preduzima - rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken, tokom posete Atini, dodavši da je najava Rusije da suspenduje START duboko žalosna i neodgovorna. Prema sporazumu koji su 2010. potpisali Moskva i Vašington, ograničava se broj atomskih bojevih glava koje dve najveće nuklearne sile mogu da rasporede, a on ističe 2026. godine.

GORKI DANI

Pred Ukrajinom su "teški i gorki dani", ocenio je Bajden. - Biće to teški i gorki dani, dok se Ukrajina brani i pokreće svoju kontraofanzivu. Pobede i tragedije - rekao je Bajden.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati