ZA NESTAŠICE LEKOVA KRIVA JE - KINA: Bizarno upozorenje obaveštajaca - "Ne pravite istu grešku kao sa Rusijom"

Tanjug

21. 02. 2023. u 13:24

DIREKTOR češke bezbednosno-informativne službe Mihal Kudelka izjavio je da Kina ugrožava evropsku bezbednost i stabilnost na mnogim nivoima, uključujući čak i lekove i dodao da političari ne bi trebalo da ponove istu grešku umanjivanja nivoa bezbednosnih upozorenja kao u slučaju Rusije.

ЗА НЕСТАШИЦЕ ЛЕКОВА КРИВА ЈЕ - КИНА: Бизарно упозорење обавештајаца - Не правите исту грешку као са Русијом

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je na konferenciji za novinare istakao da je opasnost za lekove posledica masovne proizvodnje lekova u zemlji.

- Ne možemo ni da zamislimo šta bi se dogodilo da Kina prestane da proizvodi lekove za Evropu kao rezultat međunarodne krize ili sukoba - rekao je on.

Kako se navodi, Evropa se trenutno suočava sa nedostatkom antibiotika i drugih lekova, što vladama EU i pacijentima pravi velike glavobolje, a jedan od razloga za tu nestašicu je prekid isporuke lekova iz Kine.

Takođe, u januaru je došlo i do nedostatka lekova protiv bolova i protiv groznice i antibiotika, a posebno je bilo malo lekova za decu.

U martu bi Evropska komisija trebalo da predstavi dugo očekivanu Farmaceutsku strategiju EU, čiji je cilj obnova farmaceutske proizvodnje u Evropi.

Prema izveštaju Evropskog parlamenta iz 2020. godine, esencijalni i strateški lekovi bi trebalo da budu prioritet, jer je tada 40 odsto lekova koji se prodaju u EU poticalo iz zemalja koje nisu članice EU, dok se 60-80 odsto aktivnih farmaceutskih sastojaka proizvodilo u Kini i Indiji.

Trenutno, Kina je najveći neevropski dobavljač farmaceutskih proizvoda, sa 14,3 odsto ukupnog obima, a zatim slede SAD (4,0 odsto) i Indija (2,4 odsto).

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA - Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!