ZAŠTO SU IZRAELCI IZBAČENI SA SAMITA UNIJE? Otkriveno šta se krije iza diplomatskog skandala u Adis Abebi (VIDEO)

Novosti online

20. 02. 2023. u 07:57

PREDSEDAVAJUĆI Komisije Afričke unije Musa Faki rekao je da izraelske diplomate koje je obezbeđenje ispratilo sa ceremonije otvaranja samita nisu bile pozvane na događaj.

ЗАШТО СУ ИЗРАЕЛЦИ ИЗБАЧЕНИ СА САМИТА УНИЈЕ? Откривено шта се крије иза дипломатског скандала у Адис Абеби (ВИДЕО)

Foto: Tviter/@TheCradleMedia

U subotu je "Tajms of Izrael", pozivajući se na izraelsko ministarstvo spoljnih poslova, izvestio da je izraelska delegacija na čelu sa ambasadorkom Šaron Bar-Li "proterana" sa ceremonije otvaranja samita Afričke unije u Etiopiji.

- Jedan izraelski zvaničnik je izbačen sa otvaranja samita jer na njega nismo pozvali izraelske zvaničnike - rekao je Faki novinarima posle samita.

Prema rečima predsednika komisije Afričke unije, odluka da se Izraelu dodeli status posmatrača "suspendovana je do rasprave o ovom pitanju od strane posebno formiranog komiteta".

Da je Afrička unija suspendovala Izraelu status posmatrača u toj organizaciji rekao je još pre godinu dana izvor iz alžirskog Ministarstva spoljnih poslova.

Saopšteno je da je na samitu odlučeno da se formira komitet od sedam šefova država koji će proučiti odluku o davanju ovog statusa Izraelu. Komitet je uključivao predstavnike Alžira, Južne Afrike, Ruande, Demokratske Republike Kongo, Nigerije, Kameruna i Senegala.

Dvodnevni samit Afričke unije, kome je prisustvovala većina šefova država i vlada afričkog kontinenta, održan je u subotu i nedelju u etiopskoj prestonici Adis Abebi.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)