BLINKEN PRETI ZAOŠTRAVANJEM ODNOSA SA KINOM: Slanje oružja Rusiji će stvoriti ozbiljne probleme

Novosti online

19. 02. 2023. u 09:20

SJEDINjENE Države poseduju obaveštajne podatke da Kina „razmatra mogućnost pružanja smrtonosne pomoći Rusiji“ za upotrebu u Ukrajini, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za En-Bi-Si.

БЛИНКЕН ПРЕТИ ЗАОШТРАВАЊЕМ ОДНОСА СА КИНОМ: Слање оружја Русији ће створити озбиљне проблеме

Foto: Stefani Reynolds/Pool Photo via AP

Upitan kako bi tačno mogla izgledati moguća podrška Kine, Blinken je rekao da „ova kategorija uključuje čitav niz stvari, od municije do oružja“ (citira Blumberg). Prema rečima državnog sekretara, Vašington je Pekingu „jasno stavio do znanja“ da će to stvoriti nove ozbiljne probleme u odnosima dve zemlje.

Prema rečima Blinkena, SAD imaju dokaze da Kina pruža "nesmrtonosnu" pomoć Rusiji. Prema izvorima En-Bi-Sija, to može uključivati opremu - vojne uniforme ili pancire.

Blumberg je krajem januara takođe izvestio da se može razgovarati o opremi, kao i o ekonomskoj podršci, koja pomaže Moskvi da izbegne posledice sankcija. Kako je prenela agencija, vlasti SAD prikupile su dokaze o pružanju odgovarajuće pomoći i predstavile ih Pekingu.

Što se tiče pomoći u smrtonosnom oružju, SAD su "jasno izrazile zabrinutost" Kini, ali "još nisu videle da su prešle tu granicu", rekao je izvor za En-Bi-Si.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: JEZIVO: Zgrada u Turskoj pada kao kula od karata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)