EU NE MOŽE DA ČEKA: Fon der Lajenova najavila povećanje proizvodnje oružja za Ukrajinu i potrebe domaćih zaliha

Srna

18. 02. 2023. u 12:12

EU namerava da se udruži sa evropskom namenskom industrijom radi povećanja brzine i obima proizvodnje municije koja je preko potrebna u Ukrajini, kao i da bi popunila domaće zalihe, rekla je danas predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

ЕУ НЕ МОЖЕ ДА ЧЕКА: Фон дер Лајенова најавила повећање производње оружја за Украјину и потребе домаћих залиха

Foto Tanjug/AP

Ona je u obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekla da bi evropski blok trebao da uradi ono što je učinjeno tokom pandemije, kada se pripremio za masovnu proizvdnju vakcina protiv kovida 19.

- Moguće je zamisliti, na primer, sporazume o avansnoj kupovini koji namenskoj industriji daju mogućnost da sada ulaže u prizvodne linije, da bi bila brža i povećala količinu koju može da isporuči - izjavila je Fon der Lajenova.

Ona je naglasila da Unija ne može da čeka mesecima i godinama za popunjavanje svojih vojnih zaliha ili za slanje municije Ukrajini, poput granata kalibra 155 milimetara, piše Rojters.

- Sada je zaista vreme da se ubrza proizvodnja, da se poveća obim proizvodnje standardizovanih proizvoda koji su Ukrajini očajnički potrebni, na primer standardizovane municije - rekla je ona.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA: Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)