RUSIJA I INDIJA ZAJEDNO RAZVIJAJU BOLJU ARMATU T-14? Saradnja dve sile na razvoju najsavremenijeg tenka

P. Z. S. /eurasiantimes.com

15. 02. 2023. u 20:51

RUSIJA želi da podeli tehnologiju tenkova Armata sa Indijom kako bi učestvovala u zajedničkom razvoju budućeg glavnog borbenog tenka za indijsku vojsku.

РУСИЈА И ИНДИЈА ЗАЈЕДНО РАЗВИЈАЈУ БОЉУ АРМАТУ Т-14? Сарадња две силе на развоју најсавременијег тенка

Foto: EPA


T-14 Armata, jedan od najsofisticiranijih glavnih borbenih tenkova, ima potpuno digitalne sisteme i kupolu bez posade, a posada je zatvorena u robusnu oklopnu kapsulu.

Vladimir Drožov, zamenik direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju (FSMTC) Rusije, rekao je tokom izložbe Aero India 2023 da je Rusija zainteresovana da podeli Armata tehnologije za zajednički razvoj budućeg MBT-a indijske vojske.

Na pitanje da li je Indija pozdravila rusku ponudu da se zajednički napravi glavni borbeni tenk na bazi Armate, Drožov je odgovorio: „Ruska strana planira da učestvuje u zajedničkom razvoju indijskog MBT-a koristeći savremene ruske tehnologije u oblasti izgradnje tenkova. ”

Foto: EPA

Ideja da Indija radi sa Rusijom na razvoju MBT-a usredsređenog na univerzalnu borbenu platformu Armata često se raspravljalo u poslednjih nekoliko godina.

Većina postojeće tenkovske flote Indije, koja se sastoji prvenstveno od tenkova T-72 i T-90 ruske proizvodnje, tehnološki je zastarela, posebno u pogledu mobilnosti, zaštite i vatrene moći.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

T-90

Ovo dolazi pošto je Indija ubrzala nabavku modernih glavnih borbenih tenkova kako bi se suprotstavila dvostrukoj pretnji na svojim zapadnim i severnim granicama.

U junu 2021. godine, vojska je izdala Zahtev za informacijama (RFI) za nabavku 1.700 borbenih vozila spremnih za budućnost (FRCV) u fazama kroz pristup strateškog partnerstva, sa uvođenjem „tenka budućnosti“ koji je predviđen da bude završen do 2030.

U zahtevu za informacije (RFI) je navedeno da će pored 1.770 FRCV, biti kupljeni i drugi zahtevi za održavanje i obuku, logistika zasnovana na performansama i tehnologija.
Prema vojsci, superiorna moderna tenkovska platforma treba da ima specijalizovane tehnologije kao što je veštačka inteligencija i da može da funkcioniše u okruženjima usmerenim na mrežu i elektronsko ratovanje.

Ruski zvaničnici su uvereni da njihova univerzalna borbena platforma Armata može ispuniti ove zahteve i dati indijskoj vojsci moćno sredstvo odvraćanja od njenih neprijateljskih snaga.

Osim toga, Rusija želi da privuče klijente kako bi pomogla u pokrivanju troškova tenkova. Pored toga, Moskva verovatno pokušava da revitalizuje svoju odbrambenu industriju, koja je trenutno pod pritiskom sankcija koje predvode SAD.


DA LI ARMATA ISPUNjAVA INDIJSKE ZAHTEVE?

T-14 Armata je glavni borbeni tenk (MBT) nove generacije koji proizvodi ruska kompanija Uralvagonzavod. Prvi put je otkriveno na moskovskoj Paradi povodom Dana pobede u maju 2015.

Armata je dizajnirana na modularnoj borbenoj platformi i može se koristiti za stvaranje drugih oklopnih vozila, kao što su velika borbena vozila pešadije (IFV) i oklopni transporteri (APC).
T-14 Armata je opremljen bespilotnom kupolom, glatkim topom 2A82-1M kalibra 125 mm koji se automatski napaja. Kupola ima 45 metaka municije, uključujući i metke spremne za upotrebu. Glavni top se takođe može koristiti za ispaljivanje laserski vođenih projektila.

Foto: Printskrin

Prethodna analiza koju je objavio EurAsian Times utvrdila je da T-14 može da funkcioniše na temperaturama do -50 stepeni Farenhajta. Tenk je navodno prikladan za potrebe indijske vojske u područjima na velikim visinama.

T-14 bi se mogao posmatrati kao da indijskoj vojsci pruža moćno odvraćanje od Kine. Peking tvrdi da je njegov VT-4, koji proizvodi kineski proizvođač oružja Norinco, među najboljima na svetu.

Naravno, diskutabilno je da li je VT-4 u rangu sa T-14. Ali T-14 bi nesumnjivo bio pouzdan temelj za budući glavni borbeni tenk indijske vojske.

Ipak, pitanje da li tenkovi mogu da opstanu na bojnom polju ponovo je pokrenuto fotografijama uništenih tenkova u sukobu u Ukrajini. Sada se navodi da Rusija raspoređuje svoj tenk T-14 Armata u Ukrajini.

Prijavljeno je da je nekoliko tehnoloških poteškoća ometalo razvoj tenka. Ruske snage su nedavno oklevale da prihvate prvu seriju T-14 koje su im date, navelo je britansko Ministarstvo odbrane u svojoj obaveštajnoj proceni od 25. januara.

U 2020. godini, tri T-14 su navodno oštećena protivtenkovskim oružjem TOV-2B, dok je jedna Armata uništena. Ipak, sankcije uvedene Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu otežale bi indijskoj vojsci da brzo pregovara o takvom sporazumu sa Moskvom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?