DOBITNIK PULICEROVE NAGRADE NAJAVLJUJE: Biće još „bombi“ o eksploziji gasovoda Severni tok

P. Z. S. / rt.com

15. 02. 2023. u 19:06

NOVINAR Simor Herš obećao je da će otkriti više inkriminirajućih informacija koje povezuju SAD sa rušenjem gasovoda Severni tok.

ДОБИТНИК ПУЛИЦЕРОВЕ НАГРАДЕ НАЈАВЉУЈЕ: Биће још „бомби“ о експлозији гасовода Северни ток

Foto AP

Predsednik Džo Bajden naredio je uništenje gasovoda kako bi sprečio Nemačku da nastavi kupovinu jeftinog ruskog gasa, tvrdi on.

U postu na svojoj Substack stranici u sredu, Herš je kritikovao glavne medije – izdvajajući Njujork tajms i Vašington post – zbog odbijanja da „puste glas“ o priči o gasovodu i zbog ignorisanja poziva Rusije i Kine na međunarodnu istragu.

Oba lista, kako je rekao, objavila su njegova razotkrivanja ratnih zločina američke vojske u Vijetnamu, ali su sada naizgled nezainteresovani za „nacionalnu bezbednost ili pitanja rata i mira“.

Severni tok 1 i 2, koji su povezivali Rusiju i Nemačku ispod Baltičkog mora, oštećeni su u seriji podvodnih eksplozija prošlog septembra. Herš, novinar dobitnik Pulicerove nagrade, objavio je prošle nedelje izveštaj u kojem okrivljuje SAD za napad i opisuje kako su Bajdenova administracija i CIA planirale operaciju. Bela kuća je odbacila optužbe kao „potpuno lažnu i potpunu fikciju“.

Printscreen/TV2/Bornholm

Članak je potkrepio ponovljene tvrdnje Moskve da su SAD izvele udar kako bi sprečile približavanje Rusije i Nemačke, dok su Berlin učinile zavisnim od skupljeg američkog tečnog prirodnog gasa.

Nemačka je obustavila sertifikaciju Severnog toka 2 danima pre nego što su ruske trupe ušle u Ukrajinu, a sankcije EU su od kasnog leta ograničile protok gasa kroz Severni tok 1 ometajući vitalne popravke. Međutim, Herš je u utorak za nemački list Berliner cajtung rekao da se Bajdenova administracija plaši da će Berlin ukinuti ove sankcije i nastaviti tranzit gasa pošto su temperature pale tokom zime.

-Predsednik Sjedinjenih Država bi radije video da se Nemačka zamrzne nego [video] da Nemačka možda prestane da podržava Ukrajinu, rekao je on.

-Možda ima još toga da se nauči o odluci Džoa Bajdena da spreči nemačku vladu da se predomisli o nedostatku jeftinog gasa ove zime, napisao je Herš u sredu. „Ostanite sa nama“, rekao je. „Mi smo samo u prvoj bazi…”

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)