ITALIJA ŽELI DA ŠALJE RUSE U NOVI HAG Tajani: "Nećemo se protiviti stvaranju tribunala za ratne zločine u Ukrajini"

Đ.G.

13. 02. 2023. u 21:37

ITALIJA se neće protiviti stvaranju specijalnog tribunala za ratne zločine počinjene u Ukrajini, izjavio je u ponedeljak italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

ИТАЛИЈА ЖЕЛИ ДА ШАЉЕ РУСЕ У НОВИ ХАГ Тајани: Нећемо се противити стварању трибунала за ратне злочине у Украјини

Foto: Printscreen

- Ubijanje nenaoružanog stanovništva je ratni zločin i videćemo kako da intervenišemo u tome: ako postoji ad hok tribunal (specijalni tribunal – prim. aut.), mi nismo protiv toga - naglasio je političar tokom javnog događaja u Rim.

- Nikada nismo slali oružje da pogodimo rusku teritoriju, i nikada nismo objavili rat Rusiji. Imamo problem sa rukovodstvom, ali ne i sa narodom - rekao je Tajani, a prenosi agencija Ansa.

Ranije se EU više puta izjasnila za stvaranje takozvanog međunarodnog specijalnog tribunala za Ukrajinu.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao je za RIA Novosti da Evropska unija pokušava da prikrije svoju umešanost u ratne zločine u Ukrajini iniciranjem stvaranja specijalnog tribunala. Pres-sekretar predsednika RF  Dmitrij Peskov istakao je da Rusija kategorički odbacuje optužbe Kijeva za ratne zločine na teritoriji Ukrajine. 

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je njen zadatak „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema rečima predsednika, krajnji cilj operacije je oslobađanje Donbasa i stvaranje uslova koji garantuju bezbednost Rusije.

Putin je ranije rekao da Zapad pokušava da stvori antirusku enklavu u Ukrajini za raspad Rusije i pokrenuta je specijalna operacija da se to spreči. Kako je primetio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov , SAD i NATO su direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj , Italiji i druge zemlje." - prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SPAŠEN POSLE SEDAM DANA - Ruski spasioci izvukli muškarca iz ruševina u Turskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)