MORAMO DA SE PROBUDIMO Novak: "Evropska unije je oslabila tokom protekle decenije"

Đ.G.

11. 02. 2023. u 22:05

EVROPSKA unija je oslabila tokom protekle decenije, ali Mađarska još uvek ne vidi sebe u budućnosti van nje, rekla je predsednica Katalin Novak.

МОРАМО ДА СЕ ПРОБУДИМО Новак: Европска уније је ослабила током протекле деценије

Foto: Tanjug/Miloš Milojević

- U protekloj deceniji Evropska unija je više slabila nego jačala. Izgubila je Veliku Britaniju , zaostajala za SAD i Azijom u sprovođenju interesa, demografski i u pogledu konkurentnosti. Evropska odbrana je opala. Evropsku bezbednost garantuje vojna podrška i prisustvo Sjedinjenih Država, a snabdevanje energijom i industrijski rast obezbeđuje prvenstveno Rusija“, rekla je Novak u intervjuu za Portfolio.

Prema rečima mađarske predsednice, tokom formiranja novog svetskog poretka „Evropa je zaboravila na zajedničko strateško razmišljanje i u centar stavila ideološka pitanja“.

- Moramo da se probudimo. Moramo da ojačamo našu sposobnost da se branimo, moramo da pomirimo često različite ekonomske interese država članica, moramo da se vratimo zajednicama zasnovanim na jakim, proširenim porodicama, i moramo ponovo da otkrijemo temelje hrišćanske kulture, samo to može učiniti evropsku saradnju uspešnom - smatra Novak.

Ona je napomenula da „bez Evrope nema mađarske budućnosti, a bez Mađarske nema evropske budućnosti“.

- Ni ne slutimo koliko stvari čine naše živote boljim, a bez Evropske unije to ne bismo imali. Ali da bi naša radost bila bez oblaka, potrebne su promene... Zahtevamo isto „punopravno članstvo“ i poštovanje prema Mađarima, kao i prema građanima bilo koje druge zemlje, iz redova osnivača ili koji su se kasnije pridružili... Bilo bi dobro da se konačno vratimo saradnji zasnovanoj na međusobnom poštovanju - rekla je Novak.

Mađarski premijer Viktor Orban je ranije rekao da je povređen jer je njegova zemlja progonjena u Evropskoj uniji, ali ekonomsko blagostanje Mađarske zavisi od Brisela , pa je u nacionalnom interesu Budimpešte da ostane u uniji. U septembru prošle godine, Orban je rekao da, uprkos nesuglasicama sa Briselom, Mađarska i dalje vidi sebe kao članicu EU u budućnosti. Šef ministarstva spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto rekao je da Mađarska treba da bude spremna na ozbiljne napade EU, jer su „Brisel i liberalna propagandna mašina“ neselektivni u sredstvima i koriste sve vrste ucena protiv Budimpešte, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: VEŽBE U RATNIM USLOVIMA - Posade ruskih tenkova T-80BVM vežbaju gađanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)