AMERIČKI ADMIRAL UPOZORAVA NA OPASNOST: Rusija i Kina jačaju na Arktiku, Amerika je ugrožena

Novosti online

09. 02. 2023. u 23:43

RAZVOJ ruske i kineske infrastrukture na Arktiku povećava opasnost za Severnu Ameriku, rekao je u četvrtak šef komande američke mornarice admiral Deril Kodl, piše TASS

АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ УПОЗОРАВА НА ОПАСНОСТ: Русија и Кина јачају на Арктику, Америка је угрожена

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Prema njegovim rečima, Ruska Federacija je u proteklih 10 godina značajno ojačala svoje vojne kapacitete na Arktiku, a Kina pokazuje sve više namera da poveća svoj uticaj u ovom regionu, između ostalog i kroz inicijativu Pekinga za stvaranje "Polarnog puta svile" koji će povezati Kinu i Evropu preko Arktika.

- Oni proširuju i razvijaju infrastrukturu regiona, što povećava verovatnoću da će Severna Amerika biti ugrožena - rekao je admiral.

Kodl je takođe rekao da Rusija i Kina navodno "pokušavaju da militarizuju Arktik" i "nameravaju da naruše slobodu plovidbe Severnim morskim putem".

S tim u vezi, admiral je istakao da su SAD i njihovi saveznici poslednjih godina povećali broj vojnih vežbi u severnom Atlantiku, kao i rad na zaštiti Severne Amerike.

Ranije je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov rekao da SAD, zajedno sa svojim saveznicima, nameravaju da intenziviraju geopolitičku konfrontaciju sa Rusijom na Arktiku, uključujući osporavanje prava Ruske Federacije "da koristi Severni morski put".

Načelnik ruskog Generalštaba je takođe podsetio da su u Pomorskoj doktrini Ruske Federacije, odobrenoj 2022. godine, epikontinentalni pojas izvan 200 milja ekskluzivne ekonomske zone Ruske Federacije u arktičkom basenu i vode Severnog morskog puta, klasifikovane kao vitalna područja za obezbeđenje nacionalnih interesa u Svetskom okeanu.

BONUS VIDEO: NAJUBOJITIJI BROD NA SVETU - Zaplovila fregata "Admiral Gorškov" naoružana "Cirkon" projektilima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave