"RUSIJA NE MOŽE I NE TREBA DA POBEDI": Makron se obratio na zajedničkoj konferenciji sa Zelenskim i Šolcom

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je u sredu uveče na zajedničkoj konferenciji za medije sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Jelisejskoj palati istakao da je dolazak ukrajinskog predsednika znak solidarnosti, da bi se Ukrajina "ispratila ka pobedi, miru i Evropi." Rekao je i da je ova poseta svedočanstvo poverenja koje ih povezuje.

РУСИЈА НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЕБА ДА ПОБЕДИ: Макрон се обратио на заједничкој конференцији са Зеленским и Шолцом

Foto: Profimedia

- Zločin agresije ne može da se toleriše ni u kom slučaju, a još manje ako to čini sila kao što je Rusija. Zato smo uz Ukrajinu, s odlučnošću da joj pružimo podršku do pobede i ponovnog uspostavljanja njenih legitimnih prava – kazao je Makron.

Francuski predsednik je naglasio da od onoga što se dešava u Ukrajini "zavisi budućnost Evrope".

- I, toga smo u potpunosti svesni – naglasio je francuski šef države, istakavši da od "uspostavljanja prava Ukrajine zavise međunarodni red i bezbednost."

Rekao je i da je poseta Zelenskog odavanje priznanja njemu i ukrajinskom narodu, uz svedočenje čvrste podrške.

- Ukrajina može da računa na Francusku, svoje evropske partnere i saveznike, da bi pobedila. Rusija ne može i ne treba da pobedi. Koliko god bude napadala, biće neophodno da nastavimo, adaptiramo i prilagođavamo vojnu podršku potrebnu za zaštitu Ukrajine i njene budućnosti. Kao što smo prethodnih sedmica isporučivali odbrambeni materijal, nastavićemo napore i zajedno ćemo večeras analizirati operativne potrebe Ukrajine. Reagovaćemo kao i uvek u potpunoj koordinaciji s našim partnerima i saveznicima – rekao je francuski predsednik.

Makron je takođe istakao dosadašnju humanitarnu i ekonomsku pomoć, a obećao je i pomoć za obnovu.

- Nema mira bez pravde. Bićemo tu da patnje kojima je bio izložen ukrajinski narod budu osuđene, da ratni zločini za koje su ruski vojnici krivi budu kažnjeni i da sećanje na žrtve bude sačuvano – kazao je Makron i dodao: - Ukrajina može da računa na nas da se izgradi mir.

Podsetio je i na plan od 10 tačaka koji je Zelenski predstavio prošle jeseni.

- U našim očima taj plan je suštinska osnova za razgovore – rekao je francuski predsednik i naglasio da je to put koji će voditi ka međunarodnoj mirovnoj konferenciji.

Zelenski se zahvalio Makronu i Šolcu na tome što su ga primili, rekao da su Francuska i Nemačka bile uz Ukrajinu sve vreme prethodnih godinu dana, zahvalio se na dosadašnjoj isporuci oružja, ali i odmah prešao na stvar:

- U ratu smo, nemamo mnogo vremena. Što pre teškog naoružanja i tenkova Ukrajina bude dobila, što pre piloti budu dobili moderne avione, brže će se završiti ova ruska agresija i brže će se uspostaviti mir – poručio je Zelenski.

Nemački kancelar Šolc je naglasio da saveznici podržavaju Ukrajinu finansijski, humanitarno i oružjem, podsetio na obećano slanje teških tenkova, ali i naglasio da će pomagati toliko dugo koliko bude trebalo.

- Gotovo godinu dana Ukrajina pruža herojski otpor – rekao je Šolc i kazao da duguju poštovanje ukrajinskom narodu.

Istakao je i da je to što će Zelenski prisustvovati u četvrtak evropskom samitu jak signal i znak evropske solidarnosti. Poručio je da je EU u potpunosti uz Ukrajinu u odbrani njenog teritorijalnog integriteta.

- Rusija ne sme da dobije ovaj rat – zaključio je Šolc, pre nego što su trojica lidera otišla na zajedničku večeru u Jelisejskoj palati.

BONUS VIDEO - AKTIVIRANI PVO SISTEMI: Ruski Buk-M3 i Buk-M2 deluju u tandemu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024