Hugerbets nije predvideo prvi, niti ostale zemljotrese u Turskoj i Siriji (ISPRAVKA)

Novosti onlajn

07. 02. 2023. u 20:18

TVIT izvesnog pseudonaučnika Franka Hugerbetsa u kom "predviđa" zemljotrese u Turskoj i Siriji privukao je mnogo pažnje, te su ga preneli mnogi mediji, pa i naš. Međutim, on je neistinit, kao i druga objava na istu temu i s istim tvrdnjama par dana kasnije.

Хугербетс није предвидео први, нити остале земљотресе у Турској и Сирији (ИСПРАВКА)

Foto: AP

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

Nakon toga smo i drugi sporni tvit i netačne tvrdnje uklonili iz našeg originalnog teksta, odnosno naslova.

Podsetimo, Hugerbets je izazvao veliku pažnju u javnosti nakon što je veliki zemljotres pogodio Tursku jer je 3. februara na Tviteru objavio da će ovu zemlju pogoditi potres jačine 7,5 stepeni Rihtera. Ovi navodi su čisto manipulisanje činjenicama, jer ne postoji naučni dokaz koji bi potkrepio mogućnost da jedan čovek zaista može da bude u stanju da predvidi prirodnu katastrofu, bez da ima uporište u naučnim dokazima.

Takođe, njegov tvit u kom najavljuje još katastrofalniji zemljotres 8. februara, o čemu je bilo reči u ovom našem tekstu koji je ispravljen prema smernicama Raskrinkavanja, takođe nije nikakvo predviđanje zemljotresa, niti se zemljotresi mogu predvideti. Nije naučnik, niti seizmolog, a tvrdnje da je seizmička aktivnost povezana sa položajem planeta nisu naučno utemeljene.

Nepominjanjem ovih činjenica prilikom izveštavanja o njegovom tvitu, izostavljene su informacije bitne za kontekst priče o navodnom predviđanju zemljotresa.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati