OVAKAV ZEMLJOTRES SE MOGAO OČEKIVATI: Srpski geolog otkrio - Zašto je došlo do razornog potresa u Turskoj i Siriji?

Tanjug

07. 02. 2023. u 16:50

TURSKA i Sirija su područja u kojima su se već dešavali zemljotresi te jačine i sa aspekta geologa, a iako jak i veoma redak, ovakav zemljotres se mogao očekivati izjavio je danas geolog Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović.

ОВАКАВ ЗЕМЉОТРЕС СЕ МОГАО ОЧЕКИВАТИ: Српски геолог открио - Зашто је дошло до разорног потреса у Турској и Сирији?

Foto: AP

On objašnjava da je nastanak zemljotresa vezan za podvalčenje ploča koje se međusobno kreću različitim pravcima, neke se razmiču, neke se transparentno kreću bočno jedan od drugog, a neke podvalče jednu pod drugu.

Kako je onjasnio ona koja je teža se podvalči pod drugu i tada dolayi do akumulacije energija, i u trenutku kada se ta energija oslobodi stvara se zemljotres.

- Njegova jačina zavisi od količine akumulirane energije ali i od ugla i od dubine na kojoj se on javlja - rekao je geolog.

Prema njegovim rečima Srbija nije toliko ugrožena kada su u pitanju zemljotresi, i navodi da je prvi potencijalno tektonski aktivan prostor Beograd, preko Avale, dole na Kopaonik, Kraljevo, Ibarski, dole preko Kosova, a drugi je prostor koji kreće prema Bosni, Banjaluci, Italiji do Zagreba.

- Zemljotres koji se dogodio jutros u centralnoj Turskoj jačine 5,6  jeste jak zemljotres, ali u odnosu na onih 7,8 je jako slab i to je jedan od indikacija da se tlo smiruje. Koliko vidim po reakcijama kolega iz Turske tlo se praktično smiruje i sada je najbitnija ova druga faza, a to je spašavanje života koliko god je to moguće - istakao je Milovanović.

BONUS VIDEO: 

STIŽE POMOĆ SA SVIH STRANA: I Irak i Iran uputili avione sa hranom i lekovima u Siriju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!