POMOĆ I PREKO POSREDNIKA: Svetski lideri nude podršku Turskoj i Siriji, upućene spasilačke ekipe i humanitarci (FOTO/VIDEO)

I. Stanojević

06. 02. 2023. u 22:19

LIDERI velikog broja zemalja, uključujući susede Srbije, ponudili su pomoć Turskoj i Siriji. Spasilačke ekipe i pošiljke humanitarne pomoći, upućene su Ankari i Damasku.

ПОМОЋ И ПРЕКО ПОСРЕДНИКА: Светски лидери нуде подршку Турској и Сирији, упућене спасилачке екипе и хуманитарци (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

U telegramima saučešća, šefovi država i vlada izrazili su žaljenje zbog stravične tragedije i nadu da će nestali biti pronađeni živi. I zemlje koje sa Sirijom nemaju diplomatske odnose, kao recimo, Nemačka, našle su način da pomoć upute putem posrednika.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, napisao je na Tviteru: "Naše misli su sa vama. Republika Srpska će ponuditi pomoć", a posredstvom istog medija, saučešće i solidarnost izjavio je i hrvatski premijer Andrej Plenković. Ekipa vatrogasaca iz Kotora, grada pobratima sa turskim Gaziantepom i drugih gradova i opština u Crnoj Gori krenula je u pogođen region.

Predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, obratio se zemljama pogođenim tragedijom, najavljujući pomoć Brisela. "Deset timova za urbanu potragu i spasavanje je brzo mobilisano u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Grčkoj, Holandiji, Poljskoj i Rumuniji i treba da podrže prve spasilačke napore na terenu", potvrdili su Borelj i Janez Lenarčic, komesar EU za krizni menadžment. Spasilačke timove ponudile su, nešto kasnije, Italija i Mađarska.

Ruski predsednik Vladimir Putin, uputio je izraze najdubljeg saučešća predsednicima Redžepu Tajipu Erdoganu i Bašaru al Asadu, istakavši da je Moskva spremna da pruži svu pomoć i Ankari i Damasku. Američki predsednik Džozef Bajden naložio je Nacionalnoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) i drugim partnerima da procene opcije za pružanje pomoći najteže pogođenim područjima u obe zemlje.

Kina je spremna da pruži humanitarnu hitnu pomoć Turskoj i Siriji, saopštio je kineski Savet za pomoć drugim zemljama. Peking je izrazio saučešće i zabrinutost zbog gubitka života i imovine i u komunikaciji je i sa Turskom i sa Sirijom, rekao je portparol kineske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

ZELENSKI UZ TURKE

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja spremna da obezbedi neophodnu pomoć prijateljskom turskom narodu posle zemljotresa. "Šokiran sam vestima o smrti i ranjavanju stotina ljudi u zemljotresu u Turskoj", napisao je na Tviteru. Izražavamo saučešće porodicama nastradalih, a povređenima želimo brz oporavak. Mi smo u ovom trenutku uz prijateljski turski narod, spremni da pružimo neophodnu pomoć, naveo je Zelenski.

Turska vlada je dobila ponudu za pomoć od NATO, kao i od 45 zemalja. Berlin će, u koordinaciji sa Turskom i sa svojim partnerima iz EU nastojati da tačno utvrdi kakva je pomoć potrebna žrtvama, a Damasku će pružiti podršku preko međunarodnih nevladinih organizacija, uključujući Maltezer Internešnel, koji su aktivni u toj zemlji.

Mobilizaciju resursa i upućivanje 25 članova grčke spasilačke jedinice EMAK, potvrdio je Kirijakos Micotakis. Pomoć su obećali i lideri Švedske, Azerbejdžana, Indije i Pakistana.

Izrael je spreman da proširi svoju pomoć i na žrtve u Siriji, izjavio je premijer Benjamin Netanjahu.

- Naredio sam da se na zahtev turske vlade pošalju spasilačkih timovi i medicinska pomoć - kazao je on, ne precizirajući ko mu je uputio zahtev da se pomoć uputi i sirijskim žrtvama.

BONUS VIDEO - SRPSKI SPASIOCI ISPRAĆENI APLAUZIMA: Krenuli u Tursku da spasavaju živote

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)