SAD UPOTREBILE SILU, ZADRŽAVAMO ISTO PRAVO: Pošto je Amerika prizemljila letelicu stigla reakcija iz Pekinga i "packa" od republikanaca

A.Vojinović

06. 02. 2023. u 15:28

BURA oko navodnog kineskog špijunskog balona "zalutalog" na severu SAD i dalje se ne stišava.

САД УПОТРЕБИЛЕ СИЛУ, ЗАДРЖАВАМО ИСТО ПРАВО: Пошто је Америка приземљила летелицу стигла реакција из Пекинга и пацка од републиканаца

Tanjug

Posle prinudnog obaranja bele letelice po naređenju američkog predsednika Džozefa Bajdena stigla je i prva, doduše, nimalo blaga rekacija iz kineskog ministarstva spoljnih poslova koje je ovaj potez Bajdenove administracije ocenilo kao "preteranu reakciju i ozbiljno kršenje međunarodne prakse". Osim toga, ovu situaciju iskoristili su republikanci da "pecnu" demokrate i, između ostalog, zatraže ostavku Bajdena i njegove zamenice Kamale Haris.

- Kina je jasno tražila od SAD da to reše na miran, profesionalan i uzdržan način, a SAD su insistirale na upotrebi sile - navodi se u saopštenju Pekinga.

- Kina će odlučno podržati legitimna prava i interese relevantne kompanije u čijem je vlasništvu balon, a istovremeno će zadržati pravo da preduzme dalje akcije kao odgovor na američko obaranje letelice.

Pojava belog mehura u vazdušnom prostoru SAD poprilično je uzdrmala odnose dve zemlje, koji su minulih godina sve više zategnuti. Kinezi ne odustaju od tvrdnje da balon nije bio predmet špijunaže, u šta su ubeđeni Amerikanci, već da je reč o letelici za istraživanje meteoroloških prilika, koja je zbog, kako su istakli, "više sile" stigla do Amerike.

A da bi potvrdili svoju stranu priče, kako ocenjuje Si-En-En, juče je razrešen dužnosti prvi čovek kineske meteorološke službe Džuang Guotaj. Međutim, kako prenose agencije, Guotaj je do petka bio šef kineske meteorološke uprave, a njegov odlazak sa te funkcije nije neočekivan, jer je krajem januara izabran za šefa Narodnog političkog konsultativnog komiteta provincije Gansu, pokrajinskog političkog savetodavnog tela.

Republikanac i član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Kongresa Džo Vilson javno je kritikovao Bajdenovu administraciju zbog ovog incidenta.

- Katastrofalni kineski špijunski spektakl bio je pretnja za američke porodice od Aljaske do moje matične zajednice u Južnoj Karolini i potvrdio da predsednik Bajden i potpredsednica Kamala Haris treba da podnesu ostavku. Američkim porodicama je nebitno koja je stranka na vlasti zato što prvi kriterijum lidera treba da bude njegova sposobnost, bez obzira na partiju, a nažalost, Bajden i Harisova su promašaji - napisao je Vilson na "Tviteru".

Kritike nije štedeo ni Vilsonov partijski kolega Rasel Fraj, koji se u izjavi za "Foks njuz" zapitao "Zašto je bilo dozvoljeno da se balon danima kreće kroz zemlju?".

- Nacionalna bezbednost je jedna od najvećih stvari koje jedna zemlja može da uradi. To je ključna funkcija vlade - poručio je Fraj.

BLINKEN DONEO DOBRU ODLUKU

IZ diplomatskih i političkih razloga bilo je nemoguće da američki državni sekretar Entoni Blinken ipak ode u posetu Kini, ocenjuje Si-En-En. Kako prenosi američka televizija, da je Blinken otišao u Peking, njegova čitava poseta bi bila u znaku incidenta sa balonom nasuprot drugim ključnim problemima u odnosima dveju zemalja kao što su Tajvan ili ekonomski sukobi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)