AMERIKA "OKRUŽUJE" KINU: Četiri baze Vašingtona od Južne Koreje i Japana, na severu, do Australije

I.STANOJEVIĆ

03. 02. 2023. u 12:32

VAŠINGTON je preduzeo mere da otvori četiri dodatne vojne baze na Filipinima, u nameri da "iz prvog reda" nadgleda ponašanje Kineza u Južnom kineskom moru i oko Tajvana. Time je Amerika, praktično, obezbedila nesmetani nadzor nad svim što se događa od Južne Koreje i Japana na severu, do Australije na jugu.

АМЕРИКА ОКРУЖУЈЕ КИНУ: Четири базе Вашингтона од Јужне Кореје и Јапана, на северу, до Аустралије

Foto AP

Svetski analitičari ističu da je u pitanju nastojanje da se SAD suprotstave Kini, na njenom terenu. Povratku američkih vojnika na Filipine oštro se, međutim, protive levičarske grupe u ovoj zemlji. Buknule su demonstracije na kojima su ogorčeni protestanti palili američku zastavu.

Uz sve veću zabrinutost zbog sukoba oko Tajvana, Filipini bi mogli da ponude "pozadinu" za američke vojne operacije, ili čak mesto za evakuaciju izbeglica, spekulišu svetski mediji. Peking je, sa druge strane, nagovestio da ne namerava da dozvoli da novi sporazum Manile i Vašingtona o bazama poremeti njegove odnose sa susedom.

Karika koja je nedostajala bili su upravo Filipini, koji se graniče sa dva najveća potencijalna žarišta, Tajvanom i Južnokineskim morem, ističe "Bi-Bi-Si". Svi novi američki objekti biće unutar postojećih filipinskih baza. Američke trupe će dolaziti u malim grupama i biće na stalnoj rotaciji. Iako u bazama neće biti toliko vojnika kao nekada, nezvanični izveštaji ukazuju na to da Pentagon traga za novim lokacijama u Kagajanu, Zambalesu, Palavanu i Izabeli. Cilj je da se odvrati dalje širenje Kine u Južnom kineskom moru i obezbedi mesto za SAD da posmatraju kineska vojna kretanja oko Tajvana.


NATO I NA PACIFIKU

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posetio je, ovih dana, dalekoistočne zemlje, Južnu Koreju i Japan da dobije njihovu podršku u snabdevanju i opremanju ukrajinske armije. Alijansa se, inače, posle pada Berlinskog zida, proširila na Istočnu Evropu i ima ambicije da privuče i centralnoazijske republike bivšeg SSSR, ali i da opkoli Rusiju i Kinu. Zato poslednjih godina pažnju usmerava i na produbljivanje vojnih veza sa tradicionalnim američkim saveznicima u Azijsko-pacifičkom regionu, Južnom Korejom, Japanom, Australijom, Novim Zelandom.

Tako se, u američke i japanske patrole u Južnom i Istočnom Kineskom moru od 2020. godine uključuju i ratni brodovi evropskih članica NATO, Velike Britanije, Holandije i Nemačke.

- SAD ne traže stalne baze. Reč je o mestima, a ne o bazama -kaže Gregori Bi Poling, direktor programa za jugoistočnu Aziju u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

SAD, naime, sve intenzivnije traže pristup mestima gde "lake i fleksibilne" operacije mogu da se vode po potrebi, umesto da otvara i održava baze u kojima će biti stacioniran veliki broj vojnika.

U uvodniku objavljenom kako bi se poklopio sa dolaskom američkog sekretara odbrane Lojda Ostina u Manilu, kineski državni "Global Tajms" optužio je SAD da "postavljaju zamku Filipinima" i "pokušavaju da gurnu Filipine na prvu liniju konfrontacije sa Kinom".

PJONGJANG LjUT

MIP Severne Koreje upozorilo je da su vojni manevri SAD i južnokorejskih saveznika u Žutom moru doveli situaciju do "ekstremne crvene linije" i prete da pretvore celo korejsko poluostrvo u "ogromni ratni arsenal i kritičnu ratnu zonu". Pjongjang poručuje da nije zainteresovan za dijalog sve dok Vašington vodi neprijateljsku politiku.

Istorija nasilja i zlostavljanja od strane američkih trupa na Filipinima je još osetljiva tema. Procenjuje se da je 15.000 dece ostalo sa svojim filipinskim majkama kada su njihovi američki očevi otišli kući.

- Imamo dugu istoriju nejednakosti u našim odnosima. Postoji istorija silovanja, zlostavljanja dece i toksičnog otpada - podseća Renato Reijes, generalni sekretar levičarske Nove patriotske alijanse.

I NA SOLOMONIMA

BELA kuća je posle 30 godina odlučila da ponovo pošalje diplomate na Solomonska Ostrva, u američku ambasadu koja je zatvorena kao višak. Sada su, međutim, SAD povukle diplomatski potez prema Pekingu. Agencija AP opisala je ponovno otvaranje ambasade SAD na Solomonskim Ostrvima "kao deo napora da se suprotstavi guranju Kine u Pacifik."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)