PALJENJE KURANA IZAZVALO DIPLOMATSKI HAOS: Zemlje Zapada zatvaraju konzulate u Istanbulu

Srna

01. 02. 2023. u 15:59

GENERALNI konzulat Velike Britanije u Istanbulu prestao je danas da prima posetioce, navodeći kao razlog pretnju terorističkim napadima u centru grada nakon nedavnih slučajeva skrnavljenja Kurana u evropskim zemljama.

ПАЉЕЊЕ КУРАНА ИЗАЗВАЛО ДИПЛОМАТСКИ ХАОС: Земље Запада затварају конзулате у Истанбулу

Foto: Jutjub printskrin/Riks, Profimedia

- Generalni konzulat Britanije u Istanbulu trenutno nije otvoren za javnost iz predostrožnosti. Turske vlasti pokrenule su istragu - navodi se u saopštenju.

London je, takođe, upozorio na rizik "da građani zapadnih zemalja mogu biti mete ili uhvaćeni u napadima".

Slično upozorenje izdao je i Generalni konzulat Kanade u Istanbulu, koji je pozvao svoje građane na visok stepen opreza zbog "opasnosti od terorističkih napada i mogućnosti demonstracija širom zemlje". Istovremeno, kanadski Konzulat se uzdržao od zatvaranja vrata ili bilo kakvih promena u svom radu.

Nemački konzulat se, s druge strane, pridružio Londonu i Amsterdamu i saopštio da će privremeno prestati sa radom iz "bezbednosnih razloga". Prijem posetilaca zbog izdavanja viza i pasoša je otkazan, navodi se u saopštenju.

U ponedeljak, 23. januara, Generalni konzulat Holandije prešao je na rad preko interneta zbog mogućih terorističkih napada, piše RIA.

Ambasada SAD u Turskoj je 27. januara izdala bezbednosno upozorenje na moguće terorističke napade u centru Istanbula nakon što su desničarski aktivisti spalili primerak Kurana u Evropi.

Francuska diplomatska služba objavila je slično upozorenje, pozivajući se na informacije iz Vašingtona.

Američka Ambasada je u ponedeljak, 23. januara, izdala još jedno bezbednosno upozorenje, pozivajući američke građane da ne posećuju crkve, sinagoge i diplomatska predstavništva u glavnom gradu Turske i da izbegavaju druga mesta popularna među stranim turistima.

Podsećamo, ranije u januaru, Rasmus Paludan, lider krajnje desničarske danske političke partije Tvrda struja, spalio je primerke Kurana u Švedskoj i Danskoj u znak protesta protiv turskog rukovodstva.

Sličan protest izveo je i političar holandske ekstremne desnice i vođa islamofobne grupe "Pegida" Edvin Vagensveld u Holandiji, kada je istrgnuo stranice iz Kurana i spalio ih ispred zgrade parlamenta u Hagu.

BONUS VIDEO: PROTESTI U PARIZU: Organizatori tvrde - Protiv penzijske reforme okupilo se pola miliona ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna