AMERIKA BI MOGLA BITI BESNA: Iran šalje flotu u Panamski kanal

Novosti online

31. 01. 2023. u 21:26

IRAN najavljuje povećanje svog vojnog prisustva u Latinskoj Americi, čime može naljutiti SAD koje ovaj kontinent smatra svojim dvorištem.

АМЕРИКА БИ МОГЛА БИТИ БЕСНА: Иран шаље флоту у Панамски канал

Foto: Tanjug/AP Photo

Sredinom januara, komandant iranske mornarice kontraadmiral Šahram Irani, tokom svog govora na prvoj „Nacionalnoj konferenciji pomorske civilizacije – Put napretka“ u Kenareku, izrazio je važnost širenja vojnog potencijala iranske flote u svetu.

- Moramo povećati naše vojno prisustvo u međunarodnim vodama, a danas možemo reći da u naučnoj oblasti nema problema koji bi to onemogućavali - rekao je kontraadmiral.

- Iranska mornarica je do danas bila prisutna u svim strateškim moreuzama sveta, osim u dva. Već ove godine bićemo prisutni u jednom od njih - trenutno radimo na mogućnosti prisustva u Panamskom kanalu - istakao je on.

Iranski kontraadmiral je naglasio da je mornarica strateška sila, "zato mi i povećavamo naše prisustvo u međunarodnim vodama na različitim mestima".

Iransko prisustvo u Panamskom kanalu, bez sumnje, naljutiće Sjedinjene Države, zemlju koja će prisustvo iranske mornarice doživeti kao pretnju svojoj bezbednosti, kaže Moises Gvardunjo, doktor arapskih i islamskih studija na Autonomnom univerzitetu u Madridu.

- Severnoamerička hegemonija je pod znakom pitanja, u vreme kada se Latinska Amerika okreće progresivnoj levici - rekao je on.

Namera Teherana da poveća prisustvo u Panamskom kanalu šalje signal da su vode Latinske Amerike oslobođene od američkog monopola. Politički, primetio je ekspert, SAD su trenutno potpuno fokusirane na Ukrajinu i Aziju, dok se Latinska Amerika približava drugim zemljama kao što su Kina, Rusija, a sada i Iran.

- Kontinent Latinske Amerike, suočen sa hegemonističkim vakuumom, traži drugačiji način koegzistencije… To je neka vrsta geopolitičkog prestrojavanja koju trenutno vidimo. Približavanje Irana ovim (latinoameričkim) zemljama je deo tog prestrojavanja koje primećujemo već nekoliko godina - zaključio je Gvardunjo.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PODRŠKA OD TERMINATORA: Snimci ruskih oklopnih vozila tokom borbe u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)