(ISPRAVKA) Ukrajinci ne skladište oružje u nuklearkama

Novosti onlajn

23. 01. 2023. u 08:15

IAKO smo prvobitno objavili tvrdnju Sergeja Nariškina, direktora Ruske spoljne obaveštajne službe, istu smo uklonili iz ovog teksta, jer ona nije potkrepljena nikakvim dokazima.

(ИСПРАВКА) Украјинци не складиште оружје у нуклеаркама

Foto: Profimedia/Ilustracija

Uz to, inspekcija koju je provela Međunarodna agencija za atomsku energiju utvrdila je da to nije tačno, a nama je na situaciju ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

ŠTA SU ČINjENICE? 

Eksperti ove agencije prisutni su u nuklearnim elektranama u Ukrajini te nadgledaju njihovu sigurnost. Timovi IAEA-e, istakao je generalni direktor Agencije, nisu uočili nikakve nepravilnosti. U nuklearnoj elektrani Rivne, naglašeno je, provedena je isporuka rotora turbine za elektranu. Dakle, u izveštaju se ne navodi da je u ovu nuklearnu elektranu dostavljeno bilo kakvo oružje.

Od 24. februara 2022. godine IAEA je objavila da pažljivo prati dešavanja u Ukrajini “sa posebnim fokusom na sigurnost i zaštitu njenih nuklearnih elektrana i drugih objekata u vezi s nuklearnom energijom”.

Od tada je ova agencija objavljivala periodične izveštaje o situaciji u nuklearnim elektranama i zoni Černobila. IAEA je i ovaj put uspela na “miran, tehnički način” da razotkrije optužbe da se nelegalne stvari događaju u ovim objektima. Ukrajinski zvaničnici takođe su negirali ove navode.

U članku Rojtersa, na koji se mediji pozivaju, pored navoda koji su i domaći mediji preneli da ruska obaveštajna služba nije ponudila nikakve dokaze za svoje tvrdnje, prenosi se i izjava Mihaila Podoljaka, savetnika ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je negirao tvrdnje ruske službe.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!