KASACIONI SUD U PARIZU PRESEKAO: Ministarka nije kriva za širenje kovida

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

20. 01. 2023. u 23:47

KASACIONI sud u Parizu poništio je pokretanje istrage protiv bivše francuske ministarke zdravlja Anjes Bizin koja je bila optužena za dovođenje u opasnost tuđih života na početku pandemije korona virusa.

КАСАЦИОНИ СУД У ПАРИЗУ ПРЕСЕКАО: Министарка није крива за ширење ковида

Foto: Piksabej

Istragu protiv Anjes Bizin pokrenuo je u septembru 2021. godine Republički sud pravde, jedini nadležan za suđenje ministrima zbog onoga što su počinili tokom mandata. Takođe, u okviru iste afere, ispitan je i bivši premijer Eduar Filip, u oktobru prošle godine. On je tada dobio ulogu asistiranog svedoka, u šta je sada proglašena i Bizinova. Istom istragom obuhvaćen je i Olivije Veran, koji je posle Anjes Bizin obavljao funkciju ministra zdravlja u jeku pandemije, dok sada obavlja funkcju portparola Vlade. Njega još nisu saslušali.

Bizin je zamereno što je krajem januara 2020. na sastanku u Jelisejskoj palati istakla da je rizik od širenja korona virusa u francuskoj populaciji veoma mali, mada se i ogradila rečima da "situacija može da evaluira". Ubrzo posle toga, sredinom februara. na funkciji je zamenio Olivije Veran. Već u martu je izrazila žaljenje zbog svojih stavova i isticala da je, čak, tokom januara, upozoravala vrh države na opasnost od kovida. U istrazi je naglasila da je učinila sve što je mogla da se predupredi pandemija, ali uzalud.

Kasacioni sud je ocenio da ministar zdravlja u obavljanju svoje funkcije nema naročitu obavezu da bude oprezan ili da vodi računa o bezbednosti, uz zaključak da optužnica za dovođenje u opasnost života drugih na funkciji može da bude podignuta samo protiv nekoga kome ta obaveza stoji u opisu funkcije. Protiv nje sada može da bude podignuta druga optužnica u okviru istog predmeta, ali ne za isto krivično delo.

Posle odlaska s mesta ministra, neuspešno se kandidovala za gradonačelnicu Pariza. Zatim je radila kao lekar u vojnoj bolnici u blizini prestonice, i to na odeljenju kovida. Početkom 2021. je imenovana za generalnog direktora za multilateralu u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, da bi od 2022. na pet godina izabrana za savetnika u Službi kontrole javnih računa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!