LAVROV PROGOVORIO O SRBIJI: Protivila se potčinjavanju Balkana Zapadu – rezultat je bilo bombardovanje

Novosti onlajn

18. 01. 2023. u 14:58

KAO rezultat protivljenja Srbije potčinjavanju Balkana Zapadu, usledilo je bombardovanje te zemlje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za medije o glavnim spoljnopolitičkim događajima prethodne godine i ocenama situacije u svetu.

ЛАВРОВ ПРОГОВОРИО О СРБИЈИ: Противила се потчињавању Балкана Западу – резултат је било бомбардовање

Foto. Arhiva "Novsti"

- Srbija se protivila da se Balkan potčini Zapadu i šta se dogodilo sa Srbijom? Godine 1998. godine, Džozef Bajden, koji je u to vreme bio senator, tražio je da pod hitno počne bombardovanje SR Jugoslavije, da se sruše svi mostovi preko Drine. I samo godinu dana kasnije to se i dogodilo - podsetio je Lavrov.

Lavrov je, takođe, upozorio na to da je politika Zapada usmerena na rušenje tradicionalnih veza i prijateljstava u raznim regionima sveta, a kao primer je naveo Balkan i bivše republike Sovjetskog Saveza.

- Politika Zapada zasnovana je na rušenju tradicionalnih veza i prijateljstava, vidimo to u mnogim regionima, na Balkanu i u mnogim bivšim sovjetskim regionima, kao i u svemu onome što se dešava u vezi s Ukrajinom, počev od 2014. godine, od Majdana, kada je rečeno da Ukrajina treba da bira da li je sa Zapadom, ili s Rusijom - istakao je Lavrov.

On je zaključio da Zapad svima daje na znanje da će sredstva koja koristi protiv Rusije upotrebiti i protiv bilo koje druge nepodobne države.

Prošla konferencija za novinare u januaru 2022. godine trajala je oko tri sata. Ministar je tada uspeo da odgovori na pitanja oko 30 ruskih i stranih novinara o raznim temama: od pregovora sa Zapadom o bezbednosnim garancijama i kulturi otkazivanja u SAD do događaja u Kazahstanu početkom prošle godine i aktivnosti ODKB-a.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SNIMCI IZ KIJEVA: Helikopter pao u blizini vrtića - 18 mrtvih, među njima i deca

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!