NASTAVLJA SE HAOS U VELIKOJ BRITANIJI: Više od 70.000 zaposlenih na univerzitetima štrajkovaće 18 dana

Tanjug

12. 01. 2023. u 21:09

VIŠE od 70.000 zaposlenih na 150 univerziteta širom Velike Britanije štrajkovaće 18 dana između februara i marta ukoliko u međuvremenu ne bude postignut dogovor o povećanju plata i poboljšanju uslova rada, saopštila je danas Unija univerziteta i koledža (UCU).

НАСТАВЉА СЕ ХАОС У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ: Више од 70.000 запослених на универзитетима штрајковаће 18 дана

Foto AP

Unija je navela da se bliži kraj roka da univerzitetski sektor postigne dogovor o povećanju plata ili će u protivnom biti organizovan štrajk.

Generalni sekretar UCU Džo Grejdi je rekao da sindikat traži povećanje plata nakon što su poslodavci odobrili njihov rast od samo tri odsto u trenutku kad je inflacija dvocifrena, preneo je Rojters.

U Britaniji je prošlog meseca otpočeo najveći talas štrajkova u poslednjih nekoliko decenija u brojnim sektorima, uključujući zdravstvo, železnicu i pogranične službe, a radnici traže povećanje plata u skladu sa inflacijom koja je na 40-godišnjem maksimumu i u novembru je iznosila 10,7 odsto.

Britanska vlada je saopštila da bi povećanje plata u skladu sa rastom inflacije samo podstaklo dalje povećanje cena i kamata na otplatu hipoteka.  


 

BONUS VIDEO: 

VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI: Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)