NOVI SAVEZ OPASAN PO PUTINA: NATO država sa moćnom azijskom zemljom pravi odbrambeni pakt

Novosti Onlajn

11. 01. 2023. u 20:04

BRITANSKI premijer Riši Sunak i njegov japanski kolega Fumio Kišida potpisaće u sredu veliki sporazum o odbrani, saopštila je Sunakova kancelarija. Sa Britanijom i njenim saveznicima iz NATO-a fokusiranim na suprotstavljanje i Rusiji i Kini, Japan produbljuje svoju saradnju sa zapadnom vojnom mašinom.

НОВИ САВЕЗ ОПАСАН ПО ПУТИНА: НАТО држава са моћном азијском земљом прави одбрамбени пакт

Foto Tanjug/AP

- Sporazum o recipročnom pristupu“ omogućiće obema zemljama da rasporede trupe na tlu jedne druge i da održe „veće i složenije“ zajedničke vojne vežbe - navodi se u saopštenju Dauning strita.

Dok Japan već ima oko 50.000 američkih vojnika, potpisivanje u sredu učiniće Ujedinjeno Kraljevstvo prvom evropskom nacijom koja ima sporazum o recipročnom pristupu sa Japanom. Australija ima takav sporazum sa Japanom od 2007. godine, iako je ovaj pakt postao neobavezujući kada je obnovljen u oktobru.

Potpisivanje dolazi mesec dana nakon što su Japan, Velika Britanija i Italija objavile da će se udružiti da razviju borbeni avion šeste generacije, spajajući odvojene nacionalne programe za mlazne avione.

Ova dešavanja označavaju značajan korak Japana od svog ustava nakon Drugog svetskog rata, koji obavezuje zemlju na pacifističku spoljnu politiku i nalaže da njena vojska bude striktno odbrambena i mirovna snaga.

Međutim, Japan se pridružio obnovljenom Kvadrilateralnom bezbednosnom dijalogu – labavom vojnom savezu sa SAD, Indijom i Australijom koji je eksplicitno imao za cilj da se suprotstavi Kini u „Indo-pacifičkom“ regionu – 2017. godine, a u decembru je najavio udvostručenje svog vojnog budžeta, pozivajući se na raketne „raketne pretnje“ iz Kine i Severne Koreje.

Tokio se takođe pridružio Zapadu u sankcionisanju Rusiji zbog sukoba u Ukrajini i planova za stacioniranje supersoničnih projektila u blizini severoistočnih ostrva Rusije. Moskva smatra da ovaj plan predstavlja „ozbiljan izazov“ za njenu bezbednost.

Sunak i Kišida će u sredu razgovarati i o Ukrajini i o Kini, a iz kabineta britanskog premijera su naveli da će razgovarati o „potrebi da zadržimo našu kolektivnu podršku“ Kijevu i ojačamo njegovu vojsku.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana