LUKAŠENKOV UDAR NA NEPRIJATELJSKE ZEMLJE: Predsednik Belorusije legalizovao pirateriju i paralelni uvoz

Novosti online

10. 01. 2023. u 11:09

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je ukaz kojim se privremeno legalizuje piraterija, tačnije korišćenje digitalnog sadržaja iz "neprijateljskih zemalja" bez saglasnosti nosilaca autorskih prava.

ЛУКАШЕНКОВ УДАР НА НЕПРИЈАТЕЉСКЕ ЗЕМЉЕ: Председник Белорусије легализовао пиратерију и паралелни увоз

Foto: Profimedia/Ilustracija

Novim zakonom, koji treba da stupi na snagu ove nedelje, dozvoljava se korišćenje softvera, filmova, muzike, televizijskih programa i drugih "audio-vizuelnih dela" bez saglasnosti nosilaca prava, ako oni potiču iz zemalja koje su uvele sankcije Belorusiji.

Odredba precizira da se autorske naknade i dalje moraju plaćati za korišćenje sadržaja nosiocima autorskih prava, ali sredstva treba da budu uplaćena na račun beloruskog patentnog organa, gde ih vlasnici autorskih prava mogu zatražiti u roku od tri godine.

Dokument takođe legalizuje paralelni uvoz, koji se ponekad naziva i "sivi" uvoz, praksa u kojoj se proizvodi uvoze bez dozvole vlasnika intelektualne svojine putem alternativnih kanala snabdevanja.

Ova mera pokriva uvoz iz bilo koje zemlje, a ne samo onih koje se smatraju "neprijateljskim".

Prema novom zakonu, uvoz robe bez dozvole vlasnika prava smatraće se legalnim ako je ta roba uvrštena na listu proizvoda "neophodnih" za domaće tržište.

Zakon će "dati mogućnost uvoza originalne robe ne samo nosiocima autorskih prava na objektu intelektualne svojine ili njihovim zvaničnim distributerima, već i bilo kojim uvoznicima. Ova privremena mera ima za cilj sprečavanje nestašice uvozne robe i zasićenje potrošačkog tržišta", objasnila je beloruska vlada na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Paralelni uvoz neće biti dozvoljen ako nosioci autorskih prava nad robom nastave da sarađuju sa stanovnicima Belorusije, a na domaćem tržištu nema kritične nestašice takve robe.

Novi zakon će biti na snazi do 31. decembra 2024. godine, piše Raša Tudej.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE U BELORUSIJI - Zajednički manevri ruskih i beloruskih snaga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!