NATO I EU POTPISUJU NOVU DEKLARACIJU: Jačanje saradnje zbog sukoba u Ukrajini

Novosti onlajn

09. 01. 2023. u 21:44

EVROPSKA unija i Severnoatlantska alijansa planiraju da intenziviraju saradnju zbog zaoštravanja ukrajinske krize, prenela je agencija AFP.

НАТО И ЕУ ПОТПИСУЈУ НОВУ ДЕКЛАРАЦИЈУ: Јачање сарадње због сукоба у Украјини

Foto AP

- NATO ostaje osnova kolektivne odbrane saveznika i od ključnog je značaja za evroatlantsku bezbednost. Prepoznajemo vrednost jače i efikasnije evropske odbrane koja daje pozitivan doprinos globalnoj i transatlantskoj bezbednosti - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Sporazum o jačanju veza između dve organizacije potpisaće 10. januara generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U dokumentu se navodi da se NATO i EU obavezuju da će podići partnerstvo na novi nivo, mobilišu sva raspoloživa sredstva, bila ona politička, ekonomska i vojna, za postizanje zajedničkih ciljeva.

Kako navodi belgijski list „Eho“, u nacrtu deklaracije navodi se da EU i NATO moraju tešnje da sarađuju usred sukoba u Ukrajini, pri čemu evropska odbrana treba da dopunjuje kolektivnu odbranu NATO-a.

List navodi da je tekst dokumenta morao značajno da se izmeni, budući da je pripremljen pre početka vojne operacije u Ukrajini.

- Tekst je bio pripremljen pre početka sukoba u Ukrajini, a zatim je potpuno prepravljen - rekao je izvor ovog lista.

Moskva je više puta navodila da Zapad ima za cilj konfrontaciju i ekspanziju uključivanjem novih država u Severnoatlantsku alijansu i destabilizacijom granica. Prema rečima portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova, dejstva NATO-a neće doneti veću bezbednost zbog agresivne spoljne politike vojnog bloka.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKI TENKOVI U MARINIKI: Snimci Narodne milicije DNR

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona