NEMCIMA IRANCI SUROVI: Šolc osudio upotrebu smrtne kazne u Teheranu

Tanjug

09. 01. 2023. u 14:55

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc osudio je danas Iran zbog upotrebe smrtne kazne protiv demonstranata i apelovao je na Teheran da se uzdrži od daljih pogubljenja.

НЕМЦИМА ИРАНЦИ СУРОВИ: Шолц осудио употребу смртне казне у Техерану

Foto Tanjug/AP

- Sa pogubljenjima, iranski režim koristi smrtnu kaznu kao sredstvo represije - napisao je Šolc na Tviteru.

Dodaje da bi Iran trebalo da se uzdrži od daljih pogubljenja.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Kristijan Vagner takođe je saopštio danas da Nemačka osuđuje Iran zbog upotrebe smrtne kazne protiv demonstranata.

- Zajedno sa našim međunarodnim partnerima dodatno ćemo pojačati pritisak na iranski režim - rekao je Vagner, prenosi Rojters.

Dodao je da je cilj Nemačke usaglašavanje četvrtog paketa sankcija Iranu sa drugim državama članicama Evropske unije kao odgovor na obračun Teherana sa demonstrantima.

- Važno je pokazati Iranu da će platiti cenu ako nastavi da se ponaša na ovaj način - dodao Vagner.

On je ponovo apelovao na Iran da se uzdrži od daljih pogubljenja i da ukine smrtnu kaznu.

- Berlin je bio užasnut pogubljenjem Mohameda Mehdija Karamija (22) i Sejeda Mohameda Hoseinija (39), čime je broj pogubljenih demonstranata porastao na četiri", rekao je Vagner na redovnoj konferenciji za medije.

Iran je u subotu obesio dvojicu muškaraca zbog navodnog ubistva pripadnika bezbednosnih snaga tokom protesta, koji su izbili širom zemlje, kao reakcija na smrt devojke kurdskog porekla Mahse Amini (22), koja je preminula nakon što ju je iranska policija za moral privela zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

 

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024