RAT BERLINU PONOVO "BRAT"! Nemačka poništila princip da ne prodaje vojnu opremu zemljama u sukobu

Ivana Stanojević

09. 01. 2023. u 06:15

PROŠLA godina donela je Nemačkoj izvoz oružja "teži" od osam milijardi evra, što je druga vrednost od ujedinjenja istočnih i zapadnih pokrajina pre više od tri decenije.

РАТ БЕРЛИНУ ПОНОВО БРАТ! Немачка поништила принцип да не продаје војну опрему земљама у сукобу

Foto AP

Na listi uvoznika nemačkog oružja, iza Ukrajine, u koju je otišlo više od četvrtine ukupnog kontingenta namenjenog inostranstvu, slede Holandija, SAD, Velika Britanija i Mađarska.

U početku ove unosne trgovine, kao i trenda naoružavanja sopstvene vojske, Bundesvera, Berlin je nastupao stidljivo, vukući "repove" zemlje čiji je nacistički režim vodio Drugi svetski rat. Nije mnogo trebalo, a Nemačka se sasvim raskomotila, prestajući da brine o tome šta bi mogli da pomisle pobednici u tom ratu i zaboravljajući godine tokom kojih je njenu teritoriju presecao Berlinski zid.

Vlada kancelara Olafa Šolca odobrila je lane izvoz oružja od 8,35 milijardi evra. Jedini viši iznos zabeležen je 2021. godine kada je od prodaje naoružanja Berlin inkasirao 9,35 milijardi evra. Ovo se navodi u odgovoru saveznog Ministarstva ekonomije na pitanje Sevim Dagdelen (47), poslanice Levice turskog porekla.

Olaf Šolc, Foto AP

Ona oštro kritikuje visoke cifre i ističe da je Šolcova vlada socijaldemokrata, liberala i zelenih, zbog partijskih boja nazvana "semafor koalicija", odgovorna za drugi najveći izvoz oružja i ratne opreme svih vremena. Umesto da ograniči plasman naoružanja kao što je obećano, "semafor" beskrupulozno isporučuje oružje u rat i krizne zone i profitira od sukoba i smrti, opominje Dagdelenova. Njoj se priključuje sve veći broj nezadovoljnih političara raznih boja, koji traže da se ovom trendu stane na put.

U koalicionim pregovorima, na nagovor Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i Zelenih, vlada je, doduše, prvobitno nameravala da smanji izvoz oružja i da u tu svrhu uvede Zakon o kontroli izvoza. Rat u Ukrajini, doneo je, međutim, preokret.

Samoproklamovanu zabranu isporuke oružja ratnim zonama poništio je upravo socijaldemokratski kancelar Olaf Šolc (64) u svom govoru od 27. februara prošle godine, što je, praktično, donelo raskid sa višedecenijskim principima kojih su se svi prethodni kancelari, pa i Angela Merkel, striktno držali.

Ne može se reći da je Šolcov kabinet imao plan da potuče sve rekorde u izvozu oružja. Stranke vladajuće koalicije lane su, zapravo, tražile da se izvoz naoružanja smanji i da se čak usvoji odgovarajući zakon o kontroli isporuka. Rat u Ukrajini, doneo je obrt, pa je Šolc, svom govoru, februara prošle godine, najavio raskid sa principima kojih se Nemačka držala decenijama, da ne šalje oružje u područja gde su sukobi. Opozicija u Bundestagu ovaj argument, međutim, ne uvažava i ističe da ukrajinska situacija nije naterala vladu da okrene ćurak, nego su, naprotiv, zvaničnici u Berlinu, predvođeni Šolcom, jedva dočekali rat u Ukrajini kao opravdanje za promenu stava.

Od tada, Kijevu su odobreni kontingenti koji su uključivali teško naoružanje, među kojima 30 tenkova "gepard", 14 samohodnih haubica 2000, koje spadaju u tešku artiljeriju, pet višecevnih raketnih bacača i protivvazdušni sistem "Iris-T".

I kad bi se, međutim, Ukrajina eliminisala iz računice, odobreni izvoz je veći od neke, makar, imaginarne granice, koju je držala Merkelova. Jer, za 16 godina njene demohrišćanske vladavine, granica od šest milijardi, premašena je samo pet puta, podseća "Menadžer magazin", jedan od vodećih privrednih informatora u Nemačkoj. Ovo je dodatni dokaz u prilog oceni koju daje nemačka opozicija: da je ukrajinsko pitanje, naime, Berlinu poslužilo kao "šlagvort".

Opozicione partije primećuju da crvene socijaldemokrate, koje su u nadmetanju sa demohrišćanima, predstavljale sebe kao visokohumanu stranku orijentisanu ka čoveku, drže nogu na gasu po pitanju zarade od prodaje oružja. Hrišćansko-demokratska unija (CDU) na čijem je čelu bila Merkelova, često je za govornicom u Bundestagu optuživana kao "manje humana od socijaldemokrata". Sada se pokazuje suprotno. Ostaje, uprkos tome, činjenica da je u poslednjih devet dana vlasti u 2021. tadašnja vlada odobrila izvoz od blizu pet milijardi evra, iako je bila u tehničkom mandatu.

Što se Šolcovog kabineta tiče, eksperti ističu da vrednost koju je dalo Ministarstvo ekonomije za prošlu godinu još može da poraste, budući da su navedenim izveštajem obuhvaćene dozvole zaključno sa 22. decembrom. A, za ovako zahuktalu izvoznu vojnu mašineriju, desetak dana nije malo. Udeo izvoza u treće zemlje, s druge strane, naglo je opao, konstatuje "Menadžer magazin", a nemački mediji komentarišu da je, po svoj prilici, ukrajinsko ratište sada daleko najprivlačnije.

NEĆE STATI SA NAORUŽAVANjEM UKRAJINE

VICEKANCELAR Nemačke, Robert Habek obećao je minule nedelje, da će Berlin uvek prilagođavati kontingente naoružanja Ukrajini potrebama na ratištu.

- Nećemo stati sa isporukama oružja Kijevu - rekao je Habek na norveškoj poslovnoj konferenciji.

LISTA

NEMAČKA je posle Ukrajine (2,24 milijarde evra), najviše oružja isporučila Holandiji (1,83 milijardi), SAD (863,7 miliona), Velikoj Britaniji (453 miliona) i Mađarskoj (249,2 miliona), a sve četiri su članice NATO. Među prvih deset, na nemačkoj listi izvoza oružja, su i Australija kojoj je prodato naoružanja za 196,1 milion evra, Singapur za 175,1 milion i Južna Koreja za 166,5 miliona, koje nisu članice NATO, niti EU.

MANjI UDEO U "TREĆIM ZEMLjAMA"

IZVOZ oružja u treće zemlje, pao je u ukupnoj vrednosti, sa 63,6 na 38,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Visok udeo u 2021. potiče najviše od Egipta, kome je tadašnja vlada Angele Merkel prodala naoružanje u iznosu od 4,34 milijarde evra. Put Kaira su tada krenuli ratni brodovi, sistemi PVO i drugo oružje napredne tehnologije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije