NEMAČKA LEKARKA ZAVRŠILA IZA REŠETAKA: Tokom pandemije izdala 4.000 ilegalnih potvrda za nenošenje zaštitnih maski

Srna

03. 01. 2023. u 13:22

REGIONALNI sud u gradu Vajnhajmu na jugozapadu Nemačke odredio je zatvorsku kaznu u trajanju od dve godine i devet meseci lekarki jer je tokom pandemije ilegalno za 4.000 ljudi dala izuzeće od nošenja maske.

НЕМАЧКА ЛЕКАРКА ЗАВРШИЛА ИЗА РЕШЕТАКА: Током пандемије издала 4.000 илегалних потврда за неношење заштитних маски

EPA

Nemački mediji navode da je presuda izrečena lekarki jer je davala potvrde ljudima iz raznih krajeva Nemačke, uglavnom koje nikad nije upoznala ili pregledala. Tokom procesa osuđena je tvrdila da je nošenje maske štetno po ljudsko zdravlje.

Pored zatvorske kazne, njoj je izrečena trogodišnja zabrana rada i mora da uplati novčani iznos od 28.000 evra i to je suma koju je dobila za objavljivanje medicinskih potvrda. Njen pomoćnik kažnjen je novčano sa 2.700 evra.

Advokat optužene najavio je žalbu na presudu, preneo je AP.

Više desetina pristalica optužene okupilo se ispred suda u Vajnhajmu kako bi protestovali zbog presude i restriktivnih mera koje je Nemačka uvela tokom pandemije.

U Nemačkoj je prošle godine ukinuta regulativa obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru, mada je još obavezna u vozovima na dužim linijama, ordinacijama, bolnicama, staračkim domovima i pojedinim regionalnim javnim prevozima.

BONUS VIDEO: PRE 100 GODINA NASTAO JE SOVJETSKI SAVEZ: Burna istorija nekadašnje supersile

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)