BRITANCI UDARILI NA REVOLUCIONARNU GARDU IRANA: Traže da se proglase terorističkom organizacijom

Đ.G.

03. 01. 2023. u 17:13

BRITANIJA će za nekoliko nedelja zvanično proglasiti iranski elitnu Islamsku revolucionarnu gardu (IRGC) terorističkom grupom, objavio je Telegraf u ponedeljak.

БРИТАНЦИ УДАРИЛИ НА РЕВОЛУЦИОНАРНУ ГАРДУ ИРАНА: Траже да се прогласе терористичком организацијом

Foto: AP Photo/Vahid Salemi

Taj potez podržavaju ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman i ministar bezbednosti Tom Tugendhat, navodi list.

„Zvaničnici su gradili slučaj“ protiv IRGC-a, „sa bezbednosnim službama za koje se smatra da dele obaveštajne podatke“ , navodi se u izveštaju.

IRGC je nezavisna grana iranskih oružanih snaga. Prema različitim procenama, ima između 190.000 i 250.000 aktivnih ljudi.

Stavljanje na crnu listu IRGC-a bi predstavljalo krivično delo pripadnost grupi ili javno podržavanje njenih postupaka. Britanska lista zabranjenih međunarodnih terorističkih grupa trenutno se sastoji od 78 organizacija.

Vest dolazi nakon što je generalni direktor MI5 Ken Mekalum u novembru rekao da je Teheran napravio najmanje deset pokušaja da „kidnapuje ili čak ubije britanske pojedince“.

Iran je optužio Veliku Britaniju za podsticanje smrtonosnih antivladinih nemira koji su zahvatili zemlju prošle jeseni. Teheran je u decembru stavio britanske pojedince i organizacije, uključujući Mekaluma, na crnu listu zbog „njihovih namernih akcija podrške terorizmu i terorističkim grupama“.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da će pokrenuti pravni postupak protiv Vašingtona za ubistvo general-majora Kasema Sulejmanija, komandanta snaga Kuds, jedinice IRGC zadužene za operacije u inostranstvu. Sulejmani je ubijen u napadu američke bespilotne letelice u Iraku 2020. godine, a Vašington je tada tvrdio da je taj zvaničnik umešan u planiranje napada na američke trupe.

Teheran insistira na tome da je atentat prekršio međunarodno pravo i da je sam po sebi „još jedan eklatantan primer organizovanog terorističkog akta“. SAD su ciljale na Sulejmanija pod „lažnim tvrdnjama i izgovorima, uključujući… masku protiv terorizma“, navodi se u saopštenju iranskog ministarstva spoljnih poslova.

SAD su označile IRGC kao terorističku grupu 2019. godine i sankcionisale su više iranskih zvaničnika. Iran je, zauzvrat, sankcionisao nekoliko američkih pojedinaca i entiteta - preneo je RT.

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja