"PREDSEDNIK BUŠ ŠALJE POZDRAVE": Američki vojnik progovorio o hapšenju Sadama Huseina (FOTO/VIDEO)

Novosti online

03. 01. 2023. u 01:06

BIVŠEM predsedniku Iraka Sadamu Huseinu je rečeno - „Predsednik Buš šalje pozdrave“ - pošto su ga uhvatile američke snage. Irački diktator je bio u bekstvu devet meseci kada ga je elitni tim pronašao bradatog i iznemoglog u njegovoj podzemnoj jazbini.

ПРЕДСЕДНИК БУШ ШАЉЕ ПОЗДРАВЕ: Амерички војник проговорио о хапшењу Садама Хусеина (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Vikipedija

Kada je izašao iz svog skrovišta nedaleko od svog rodnog grada Tikrita, brzo je razoružan i njegov pištolj je poslat tadašnjem američkom predsedniku Džordžu V. Bušu.

Detalji su se pojavili pošto je penzionisani glavni narednik američke vojske Kevin Holand, deo tima koji je ušao u trag beguncu, prvi put govorio o hapšenju koje se odigralo 13. decembra 2003. godine.

Rekao je: „Imali smo neke informacije koje su nam pokazale gde se tačno nalazi. Imali su veliki čep od stiropora koji su stavili, a zatim ga prekrili lišćem i prljavštinom, peskom, i imao je cev za vazduh. Mi smo ga samo iskopali, povukli i pesak je upao unutra.“

Tim je bacio šok-bombu i Husein koji je tada imao 66 godina je izašao.

Holand je nastavio: „Ruke izlaze iz rupe, a onda velika čupava kosa. Zgrabimo ga i istrgnemo ga, a to je kao, ‘Sveta kravo, to je on'“.

Ispričao je kako je Huseina, koji je imao „potpuno automatski Glok-15“, razoružao vojnik koji je nazvan samo „veliki Teksašanin“.

Foto: Vikipedija

 

Pošto su obuzdali Huseina, rekli su mu: „Predsednik Buš šalje pozdrave“.

Holand je rekao bivšem mornaričkom SEAL-u Džeku Karu u svom podkastu Dendžer Klous da rupa duboka 2,5 metra i široka 1,8 metara ima „taman dovoljno mesta da se u nju legne i malu klupu na koju je Husein mogao da sedne“.

Dodao je: „Bio je prilično pretučen. Samo je rekao da je predsednik Iraka i da je spreman da pregovara, i to je rekao na engleskom. A mi smo kao: ‘Prošlo je to vreme, brate'“.

Husein je redovno napuštao svoje skrovište i lokalno stanovništvo ga je upozoravalo na približavanje američkih snaga.

Obešen je zbog zločina protiv čovečnosti 30. decembra 2006. godine, tri godine nakon hapšenja.

Holand je služio i u elitnom SEALS-u američke mornarice i u Delta timu specijalnih snaga, a njegov najstariji sin se sada pridružio Zelenim beretkama.

(Nova.rs)

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI U MARINIKI - Snimci Narodne milicije DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku