UKRAJINSKI MILIONER I POLITIČAR UHAPŠEN NA ALPIMA: Bio blizak sa Julijom Timošenko i narodni poslanik - čeka izručenje

Novosti online

28. 12. 2022. u 19:17

UKRAJINSKI biznismen i bivši poslanik Konstantin Ževago, osumnjičen za proneveru više od 100 miliona dolara, uhapšen je u luksuznom skijalištu u francuskim Alpima, saopštile su ukrajinske vlasti.

УКРАЈИНСКИ МИЛИОНЕР И ПОЛИТИЧАР УХАПШЕН НА АЛПИМА: Био близак са Јулијом Тимошенко и народни посланик - чека изручење

Foto: Jutjub/Sport.ua

Francuska policija uhapsila je Ževaga juče u hotelu u Kurševelu na osnovu međunarodne poternice, saopštio je ukrajinski Državni istražni biro. Rečeno je da bi Ževago trebalo da se pojavi pred sudom u Šamberiju u sredu, što je prvi korak ka konačnom izručenju.

Tužilaštvo u Šamberiju je potvrdilo hapšenje i saopštilo da će se Ževago pojaviti pred sudom u sredu ili četvrtak u prvoj fazi procesa podnošenja zahteva za ekstradiciju. Tužilaštvo čeka dokumenta iz Ukrajine i ne želi dalje da komentariše slučaj.

Ževago je bivši izvršni direktor rudarske kompanije Ferekspo, koja je među najvećim svetskim izvoznicima peleta od rude gvožđa i koja je imala operativnu bazu u centralnoj Ukrajini. Bio je poslanik u ukrajinskom parlamentu od 1998. do 2019. godine, uglavnom kao nezavisni predstavnik.

Ukrajinske vlasti su 2019. godine pokrenule krivični postupak optužujući njega i druge menadžere Finansijsko-kreditne banke za zajedničku proneveru više od 100 miliona dolara. Istražna kancelarija je saopštila da su naštetili "interesima države i štediša banke".

Ukrajina je izdala nalog za hapšenje Ževaga 2019. godine, a međunarodna poternica usledila je 2021. godine. Zaplenjena je njegova imovina, imovina kompanija povezanih sa njim i druga imovina u Ukrajini. Uprkos tome, Ževago je prošle godine proglašen trećim najbogatijim čovekom Ukrajine, a časopis Forbs proglasio ga je najmlađim milijarderom u Evropi. Bio je i deo političke grupe okupljene oko Julije Timošenko.

(Indeks)

BONUS VIDEO: PUTIN VOZI AUTOMOBIL - Provozao se krimskim mostom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)