PORUKA ŠEFA KINESKE DIPLOMATIJE: Odnosi Kine i Rusije čvrsti kao stena

Novosti onlajn

25. 12. 2022. u 09:14

POLITIČKO i strateško uzajamno poverenje između Rusije i Kine u protekloj godini je ojačano, odnosi dveju zemalja su „čvrsti kao stena“, izjavio je šef kineske diplomatije Van Ji.

ПОРУКА ШЕФА КИНЕСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Односи Кине и Русије чврсти као стена

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Tokom godine Kina i Rusija su čvrsto podržavale jedna drugu u odbrani osnovnih interesa, naše političko i strateško uzajamno poverenje je dodatno ojačano - rekao je Van Ji, govoreći na simpozijumu posvećenom kineskoj diplomatiji. Govor je objavljen na zvaničnom sajtu Ministarstva inostranih poslova Kine.

Van Ji je dodao da su 2022. godine Rusija i Kina produbile prijateljsku i dobrosusedsku saradnju, a njihova sveobuhvatna strateška saradnja je postala „zrelija i čvršća“.

Diplomata je naglasio da odnosi Moskve i Pekinga nisu usmereni ni protiv koje treće strane, te da su u njihovoj osnovni principi nepridruživanja i odbijanja konfrontacije.

- Takvi odnosi su oslobođeni mešanja i pokušaja da se poseje razdor među dvema zemljama. Oni su otporni na promene u međunarodnoj situaciji - istakao je Van Ji.

On je, takođe, naveo da se Rusija i Kina brzim tempom približavaju cilju da svoju trgovinsku razmenu dovedu do 200 milijardi dolara. Zajednički veliki investicioni projekti stabilno se realizuju, a iznos računa u nacionalnim valutama se povećava.

Protekle godine, kako je naveo Van Ji, ojačana je i prekogranična povezanost dveju zemalja, čemu je doprinelo otvaranje automobilskog mosta Hejhe – Blagovešensk i železničkog mosta Tunćan – Nižnjelenjinskoe.

Ambasador Kine u Rusiji je ranije u intervjuu za Sputnjik rekao da je uzajamna podrška Moskve i Pekinga tokom 2022. godine pojačana. Peking je, prema njegovim rečima, zauzeo nepristrastan stav o ukrajinskom pitanju, istupivši protiv uvođenja jednostranih sankcija.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)