BRITANIJA POOŠTRAVA ZAKONE: Zbog ilegalne seče šuma moguće završiti u zatvoru?

Novosti online

24. 12. 2022. u 19:03

ŠUME Britanije dobiće dodatnu zaštitu vladinom uredbom koja predviđa neograničene novčane kazne, pa čak i zatvor, za bespravnu seču šume, piše "Dejli mejl".

БРИТАНИЈА ПООШТРАВА ЗАКОНЕ: Због илегалне сече шума могуће завршити у затвору?

Foto: Tanjug/AP

Od 1. januara limit za kazne za seču šume bez dozvole biće povećana sa maksimalnih 2.500 funti po stablu, a gornja granica se ukida.

Šumu širom zemlje seku građevinske kompanije koje su spremne i da plate kaznu kao poslovni trošak, ali Vlada se nada da će oštrije kazne zaustaviti tu praksu.

Građevinski preduzimač Džejms Barni /35/ u septembru je kažnjen sa 53.000 funti zbog sječe 53 hrasta, od kojih je svaki bio star oko 100 godina, u mjestu Horton Hit u Hempširu.

Barniju je, takođe, naređeno da zasadi 37 zrelih stabala hrasta visine 2,5 metara vrednosti između 25.000 i 30.000 funti.

Međutim, kritičari kažu da je rizik od procesuiranja sada mali.

Prema nekim istraživanjima, samo jedan odsto slučajeva ilegalne seče šume, koje je prijavljeno Komisiji za šumarstvo, rezultiralo je uspešnim procesuiranjem u proteklih 10 godina.

Sve u svemu, samo 15 slučajeva procesuirano je u poslednjih 10 godina, od prijavljenih više od 4.000.

Nove uredbe, takođe, predviđaju da će zemljište na kome je drveće bespravno posečeno biti posebno označeno tako da će svako ko kupi to zemljište morati da ga popuni drvećem.

Ukoliko se sve te stavke ne ispune moguća je zatvorska kazna.

Ministar šumarstva Trudi Harison rekla je da je seča šuma bez dozvole ilegalna i može da napravi nepopravljivu štetu, uključujući uništenje prirodne sredine kao i staništa određenih životinja, i probleme za lokalne zajednice.

Ona je rekla da je Vlada spremna da zaštiti drveće kako bi se sačuvao biodiverzitet u suočavanju sa klimatskim promenama, prenosi Srna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri