BRUKA: Objavljeni detalji nove američke tajne operacije

Novosti online

24. 12. 2022. u 17:40

AMERIČKE okupacione trupe stacionirane u severnoj Siriji pomogle su da se prokrijumčari nova pošiljka sirijske nafte iz zemlje, prateći konvoj od 95 tankera sa gorivom kroz ilegalne prelaze Iraka 22. decembra.

БРУКА: Објављени детаљи нове америчке тајне операције

Foto: Jutjub/The New York Times

Prema lokalnim izveštajima iz sela Al-Jarubija u provinciji Hasaka, okupaciona vojska je prebacila 65 tankera preko prelaza Al-Mahmudi i 30 tankera preko prelaza Al-Valid u Irak.

Ovo je treći put ovog meseca da je američka okupaciona vojska primećena kako krijumčari sirijsko gorivo sa severoistoka zemlje bogatog resursima. Lokalno stanovništvo je 12. decembra prijavilo da je 37 cisterni sa gorivom prokrijumčareno iz zemlje, samo nedelju dana nakon što je 66 tankera viđeno kako napušta region.

Prema istrazi magazina The Cradle, desetine tankera nedeljno prolaze kroz ilegalne prelaze između Iraka i Sirije u konvojima u pratnji američkih ratnih aviona ili helikoptera.

Pastiri u regionu potvrđuju ove tvrdnje, navodeći da se sirijska nafta transportuje do vojnog mesta Al-Harir u Erbilu, glavnog grada regije Irački Kurdistan, regionu poznatom kao „središte“ zapadnih špijunskih agencija.

Krijumčarska operacija navodno ima za cilj da očuva područje američkog uticaja između Bagdada i Damaska, dok istovremeno guši sirijsku vladu – i lišava najbrojnije sirijsko stanovništvo u oblasti koju kontroliše Damask vitalnih resursa kao što su nafta, gas, pšenica, i lekovi.

Ranije ove godine, sirijsko ministarstvo nafte objavilo je saopštenje u kojem se navodi da američka vojska pljačka „66.000 barela nafte svakog dana“, što iznosi oko 83 odsto dnevne proizvodnje nafte u Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)