BAJDEN POTPISAO REKORDNI VOJNI BUDŽET: Vašington izdvaja milijarde za obuzdavanje Rusije

Novosti onlajn

23. 12. 2022. u 21:26

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden potpisao je vojni budžet zemlje za fiskalnu 2023. godinu u visini od oko 850 milijardi dolara, saopštila je Bela kuća.

БАЈДЕН ПОТПИСАО РЕКОРДНИ ВОЈНИ БУЏЕТ: Вашингтон издваја милијарде за обуздавање Русије

Foto AP

- Zakon uključuje odredbe koje su od kritičnog značaja za podršku nacionalne odbrane naše zemlje, spoljne politike, kao i unutrašnje bezbednosti - rekao je Bajden.

Dokument, između ostalog, predviđa izdvajanje najmanje 800 miliona dolara za pomoć Ukrajini u sferi osiguravanja bezbednosti i šest milijardi dolara za obuzdavanje Rusije u Evropi.

Navodi da će Vašington raditi na isključivanju Rusije iz događaja G20 i niza drugih međunarodnih organizacija. Dokument predviđa i sankcije za transakcije sa Rusijom u vezi sa zlatom, a takođe zabranjuje razmenu informacija sa Moskvom o protivraketnoj odbrani.

Pored toga, budžet predviđa izdvajanje 11,5 milijardi dolara za odbrambeno obuzdavanje u azijsko-pacifičkom regionu. SAD nameravaju da izdvoje deset milijardi dolara za vojnu pomoć Tajvanu.

Sve u svemu, odobreni budžet je za 45 milijardi dolara veći od onoga što je tražila Bela kuća početkom godine. Uključuje i sredstva za američku obaveštajnu službu, nove avione, brodove, vojna vozila, kao i savremene tehnologije.

Vojni budžet za 2022. fiskalnu godinu iznosio je 778 milijardi dolara.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)