"CRNI LED" OKOVAO NEMAČKU: Nevidljiv i opasan - izazvao haos u celoj zemlji, otkazani letovi, nastava, dvoje ljudi poginulo

Novosti onlajn

19. 12. 2022. u 17:47

ŠIROM Nemačke veliki su problemi zbog „crnog leda“ koji se pojavljuje na putevima i trotoarima.

ЦРНИ ЛЕД ОКОВАО НЕМАЧКУ: Невидљив и опасан - изазвао хаос у целој земљи, отказани летови, настава, двоје људи погинуло

Foto: D. Balšić

Meteorolozi su izdali upozorenja za gotovo celu zemlju, otkazuje se nastava, ima prekida u vazdušnom i železničkom saobraćaju, a na putevima je došlo do većeg broja udesa u kojima ima poginulih.

Izdata upozorenja

Nemačka meteorološka služba (DVD) izdala je ozbiljna upozorenja zbog opasnih vremenskih uslova usled ledene kiše zbog koje se na tlu stvara gotovo nevidljivi sloj leda. Upozorenja su izdata za delove svih nemačkih saveznih pokrajina. Zbog poledice su mogući zastoji u saobraćaju, a putevi i železničke pruge bi delimično mogli da budu neprohodni.

Ledena kiša s ledom koji se stvara na tlu najpre se pojavila na zapadu i severozapadu zemlje, a potom i u centralnom delu. Prema DVD-u, tokom dana će na severoistoku i istoku takođe biti ledene kiše. Situacija se zasad smiruje samo u Severnoj Rajni-Vestfaliji.

DVD savetuje izbegavanje boravka na otvorenom što je više moguće, a onima koji danas moraju da koriste automobil apeluju da prilagode način vožnje. DVD savetuje vozačima i da napune svoje rezervoare i sa sobom ponesu ćebad i tople napitke.

Otkazivanja nastave

Zbog opasnog vremena otkazana je nastava u nizu okruga u Donjoj Saskoj (uključujući Hanover i okolinu), Hesenu, Falačkom Porajnju, a delimično je otkazana nastava u okrugu Bad Kisingen. U bremenskim školama pohađanje nastave je obavezno tek od trećeg časa.

Otkazivanja nastave ima i u Berlinu gde su neke škole odlučile da završe s nastavom u 11 sati.

Niz nesreća, ima i poginulih

Širom Nemačke zabeležen je niz saobraćajnih udesa koji se dovode u vezu sa vremenskim uslovima i u njima je bilo više povređenih, a ima i poginulih.

U nesreći na auto-putu 27 između Bremena i Hanovera poginuo je 25-godišnji vozač. Portparol policije je rekao da je automobil jutros sleteo s kolovoza zbog klizavog asfalta. Nesreća je izazvala saobraćajni kolaps. Poginuo je i vozač traktora u nesreći na snegom prekrivenom i zaleđenom putu u Holzhausenu.

U Ofenbahu kod Frankfurta autobus javnog prevoza zabio se u drvo zbog „crnog leda“ na putu. U nesreći je povređeno 12 osoba.

U Hamburgu je zbog poledice zabeleženo više od 200 nesreća, saopštili su vatrogasci i dodali da imaju puno intervencija.

Otkazivanja letova i železničkih polazaka, zatvoreni zoološki vrtovi

„Crni led“ je jutros poremetio saobraćaj na frankfurtskom aerodromu, jednom od najvećih u Evropi. S obzirom na vremenske uslove, dolazi do kašnjenja u saobraćaju i otkazivanja letova. Prema rečima portparola aerodroma, 176 od oko 1.100 poletanja i sletanja već je otkazano.

Nemačke železnice objavile su informaciju o prekidu saobraćaja na nekim železničkim linijama u Frankfurtu i Majnhajmu.

Zbog zimskih uslova na putevima trenutno postoje ograničenja u lokalnom javnom prevozu u celom Hesenu. U Frankfurtu su zbog problema pogođene sve autobuske linije, kao i podzemne železnice i tramvaji pa dolazi do kašnjenja, odstupanja od voznog reda i otkazivanja, objavio je frankfurtski javni prevoznik VGF.

Zoološki vrtovi u Rostoku i Halu zatvoreni su zbog poledice.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)