RPC NASTAVLJA DIJALOG SA VATIKANOM - "Na Zapadu postoje zajednice koje gaje simpatije prema Crkvi i Rusiji"

Novosti online

18. 12. 2022. u 18:31

RUSKA pravoslavna crkva vodi dijalog sa Vatikanom, ali budući odnosi će zavisiti od političke situacije u svetu, rekao je Vahtang Kipšidze, zamenik šefa odeljenja za odnose sa medijima RPC.

РПЦ НАСТАВЉА ДИЈАЛОГ СА ВАТИКАНОМ - На Западу постоје заједнице које гаје симпатије према Цркви и Русији

Foto: RIA.RU

- Mi, koliko je to moguće, nastavljamo dijalog sa Vatikanom, imamo kontakte, kojima rukovodi odeljenje za spoljne crkvene odnose. Ali mislim da će svaka perspektiva ovih odnosa zavisiti od opšte političke situacije u svetu - rekao je on televiziji "Solovjov lajv".

Vahtang Kipšidze je precizirao i da na Zapadu postoje velike katoličke zajednice, organizacije i pokreti koji „gaje veoma jake simpatije prema Crkvi i Rusiji“.

Prema njegovim rečima, izvinjenje Vatikana zbog izjava pape Franje o Čečenima i Burjatima može biti povezana sa stavom Rusije o zaštiti tradicionalnih vrednosti.

- Mislim da analitičari koji rade u Vatikanu nisu mogli da ne primete negativnu reakciju koja je postala univerzalna u našem društvu - istakao je Kipšidze.

On smatra da je svoju ulogu odigrala i "naša odlučnost koju smo pokazali u odbrani zajedničkih tradicionalnih vrednosti".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)