PEKING OSUDIO VOJNU EKSPANZIJU JAPANA: "Tokio podstiče provokacije i stvara probleme"

Novosti online

16. 12. 2022. u 20:00

JAPAN je danas predstavio veliki petogodišnji plan potrošnje na odbranu i vojne investicije od 320 milijardi dolara. Peking je već osudio predloženu vojnu ekspanziju, a portparol kineske vojske Vang Venbin je na brifingu za medije rekao da Tokio „podstiče provokacije i stvara probleme“ u samom regionu, piše RT.

ПЕКИНГ ОСУДИО ВОЈНУ ЕКСПАНЗИЈУ ЈАПАНА: Токио подстиче провокације и ствара проблеме

Foto: EPA

Japan je danas usvojio korenite izmene svoje nacionalne strategije odbrane, najavljujući veliki plan vojnih troškova. Obećao je da će postići „sposobnosti za kontranapad“ o kojima se dugo raspravljalo.

Plan, koji obuhvata petogodišnji period, predviđa povećanje izdataka za odbranu zemlje na 2% BDP-a, što predstavlja povećanje godišnjeg vojnog budžeta za 50% i ukupno iznosi oko 320 milijardi dolara.

 - Japan se suočava sa najstrožim i najsloženijim bezbednosnim okruženjem od kraja Drugog svetskog rata - navodi se u novoj Strategiji nacionalne bezbednosti (NSS) zemlje, pozivajući se na rastući pritisak „onih koji žele jednostrano da promene status kvo na silu."

Strategija je navela Kinu i Severnu Koreju kao najveću pretnju po naciju.

  - Strateški izazov koji predstavlja Kina je najveći sa kojim se Japan ikada suočio - navodi se u dokumentu. 

Peking je već osudio predloženu vojnu ekspanziju Japana, a portparol inostrane vojske Vang Venbin je na brifingu za medije rekao da Tokio „podstiče provokacije i stvara probleme“ u samom regionu.

 - Dokument o odbrambenoj politici koji je izdao Japan ignoriše činjenice, odstupa od japanske posvećenosti bilateralnim odnosima i konsenzusa između Kine i Japana i bez razloga blati kinesku nacionalnu odbranu i normalne vojne aktivnosti - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)