AUSTRALIJA UHAPSILA BIVŠEG AMERIČKOG PILOTA: Marinac optužen za zaveru za obouku kineskih letača na nosačima aviona

P. Z. S. / sputniknews.com

13. 12. 2022. u 20:22

BIVŠEG vojnog pilota američkog marinskog korpusa i instruktora letenja Danijela Dagana uhapsila je australijska policija u oktobru i suočava se sa ekstradicijom u svoju domovinu, SAD – čijeg se državljanstva odrekao, zbog navoda da je pomagao u obuci kineskih vojnih pilota.

АУСТРАЛИЈА УХАПСИЛА БИВШЕГ АМЕРИЧКОГ ПИЛОТА: Маринац оптужен за заверу за обоуку кинеских летача на носачима авиона

Foto Tanjug/AP



Dugan je negirao da je učinio bilo kakvo nedelo.

Američki sud je prošle nedelje otpečatio optužnicu, tereteći penzionisanog majora marinaca Danijela Dagana za četiri zločina – zaveru radi nezakonitog izvoza odbrambenih usluga u Kinu, pranje novca, kršenje američkog Zakona o kontroli izvoza oružja i kršenje međunarodnih propisa o trgovini oružjem.

Optužnica, koju je u petak objavio Distrikt Kolumbija, ali je medijima otkrivena tek u utorak, datira iz 2017. godine i navodi da je Dugan „pružao vojnu obuku pilotima NRK (Narodne Republike Kine)“ u južnoafričkoj školi letenja na tri odvojena navrata između 2010. i 2012. Rečeno je da je Dugan davao „instrukcije o taktici, tehnikama i procedurama u vezi sa lansiranjem aviona sa pomorskog nosača aviona i sletanjem na njega“, navodi se u optužnici.

Bivši marinac i neimenovani saučesnici (uključujući jednog Britanca i jednog Južnoafrikanca) nisu imali dozvolu za pružanje „odbrambenih usluga“ stranoj vojsci, navodi se u optužnici.

Dugan, 54, uhapšen je 21. oktobra u svom domu u Orandžu u Novom Južnom Velsu i zatvoren u popravnom centru Bathurst u Mičelu pre nego što je prebačen u Goulburn Supermaks (Goulburn Supermax), najbezbedniji zatvor u Australiji, do mogućeg izručenja SAD, uprkos činjenici da je australijski državljanin.

Njegovo hapšenje usledilo je samo nekoliko dana nakon što je Britanija objavila sopstvenu istragu bivših pilota optuženih za obuku kineskog vojnog osoblja i američkog izveštaja u kojem se navodi da je stotine penzionisanih američkih vojnih lica radilo na obuci stranih vojski.

Advokat gospodina Dagana, Denis Miralis, rekao je da njegov klijent „poriče da je prekršio bilo koji američki zakon, bilo koji australijski zakon, bilo koji međunarodni zakon” i optužio vlasti da su primorale Dagana da izdrži „izuzetan, bez presedana, neopravdan” tretman.

Miralis sumnja da "strano mešanje" utiče na tretman australijskih vlasti prema njegovom klijentu, i rekao je da je 54-godišnjaku uskraćena preko potrebna medicinska nega i pristup papiru za dokumentovanje njegovog maltretiranja.

-Kao što smo obavestili sud, ovo je bez presedana da je australijski državljanin stavljen na najteža ograničenja za zatvorenike poput onih koja se odnose na osuđenike za teroristička dela i višestruka ubistva u okolnostima u kojima nikada nije imao problema sa policijom ni u Australiji ili bilo gde u svetu. Za 22 godine bavljenja krivičnim pravom specijalizovanim za ekstradiciju, još nisam video nešto tako značajno kao što je ovo, rekao je Miralis pred sudom u Australiji krajem prošlog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)