MALTRETIRANJE DRUGIH U AMERIČKU KORIST: Priznanje Angele Merkel dodatno urušava kredibilitet Zapada

Novosti online

13. 12. 2022. u 16:34

NEDAVNO priznanje bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da sporazume iz Minska Zapad nikad nije nameravao da sprovede, već da ih je koristio samo da bi pripremio Ukrajinu za svoj obračun s Rusijom, veliku pažnju izazvalo je i u Kini.

МАЛТРЕТИРАЊЕ ДРУГИХ У АМЕРИЧКУ КОРИСТ: Признање Ангеле Меркел додатно урушава кредибилитет Запада

Foto: EPA/CLEMENS BILAN

- Stvarne namere iza Minskih sporazuma dodatno uništavaju kredibilitet Zapada - u uredničkom komentaru navodi "Global tajms".

Od zalaganja za sporazume iz Minska do podsticanja tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva, Zapad pokušava da iscrpi i obuzda zemlju koju smatra rivalom, piše list.

Zapad nikada nije istinski smatrao Rusiju partnerom u dijalogu. U prilog tome govori deo intervjua bivše nemačke kancelarke Angele Merkel nemačkom listu "Cajt", gde je otkrila stvarnu nameru Zapada u mirovnim pregovorima s Rusijom i Ukrajinom 2014. godine. Priznala je da su sporazumi iz Minska bili "pokušaj da se Ukrajini kupi vreme" i da je to vreme Kijev iskoristio "da postane jači", ukazuje kineski portal blizak vlastima u Pekingu.

Dakle, zapadne zemlje nikada nisu uložile stvarne napore u rešavanje problema s Rusijom na temu ukrajinske krize.

Reči Angele Merkel o sporazumima iz Minska otkrile su i da neke zapadne zemlje, posebno SAD, uopšte ne poštuju ugovorne obaveze, komentariše "Global tajms".

Sporazum za koji se SAD zalažu nikada se ne odnosi na kredibilitet već se isključivo radi o interesima.

Amerika sporazum vidi kao koristan ukoliko može da unapredi njene interese. Dobar primer za to je povlačenje SAD iz Ugovora o antibalističkim raketama i Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Vašington takođe usvaja dvostruke standarde kako bi unapredio interese svojih saveznika kada sprovodi sporazume, objašnjava "Global tajms".

Sasvim je očekivano, iznosi u svojoj analizi "Global tajms", da će zapadne zemlje koje predvode SAD nastaviti da koriste takozvane vrednosti kao izgovor da brane svoju hegemoniju i maltretiraju druge u svoju korist. Sve dok takva dominacija postoji, svet će i dalje biti žrtva politike moći, a ne mesto poštovanja međunarodnih načela i pravde.

Rusija je u očima zapadnih zemalja samo diplomatski i politički "stranac". Štaviše, pod uticajem Vašingtona neki posmatraju Moskvu kao pretnju zbog njene ogromne vojne moći i političkog sistema koji ne ispunjava "zapadne standarde".

Licemerje Zapada istrošilo je volju Moskve da se uključi u efikasan dijalog sa Zapadom, zaključuje "Global tajms" i dodaje Putinove reči: "Sada je na dnevnom redu pitanje poverenja, a ono je već blizu nule."

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti