RAT U UKRAJINI: Berlin raspoređuje "patriote" u Poljskoj; Zatražena sednica SB UN o isporukama oružja Kijevu

Novosti Onlajn

06. 12. 2022. u 06:47 >> 21:19

RAT u Ukrajini – 286. dan.Ukrajinske snage su u ponedeljak pokušale da dronovima gađaju aerodrome „Djagiljevo“ i „Engels“. Dronovi su oboreni. Tokom popodneva ruska avijacija gađala je vojne objekte u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Moskva je saopštila da neće predati kontrolu nad Zaporoškom nuklearkom.

РАТ У УКРАЈИНИ: Берлин распоређује патриоте у Пољској; Затражена седница СБ УН о испорукама оружја Кијеву

Foto Tanjug/AP

Berlin odustao od isporuke PVO Ukrajini

Berlin je odustao od isporuka Ukrajini PVO sistema "Patriot" - biće raspoređeni u Poljskoj, saopštio je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

- Posle razgovora sa nemačkim ministrom odbrane, bio sam razočaran odlukom će osustati od podrške Ukrajini. Raspoređivanje Patriota u zapadnoj Ukrajini povećalo bi bezbednost Poljaka i Ukrajinaca - napisao je Blaščak na Tviteru.

- Počinjemo da se dogovaramo o isporuci sistema Poljskoj i njihovom povezivanju sa našom komandom - dodao je on.

Foto: EPA

Rusija: Dalje širenje NATO-a dobiće recipročan odgovor Rusije

Dalje širenje NATO-a će dobiti adekvatan odgovor Moskve, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

- Za svaku akciju sledi protivakcija. U skladu sa tim, na dramatično pogoršanje bezbednosne situacije poslednjih godina nije moglo dalje da se bleda bez konkretnih mera sa naše strane. Dalje širenje NATO-a će dobiti odgovarajući recipročan odgovor Rusije - rekao je on.

Pitanje je, kako je istakao Rjabkov, da li je to potrebno zemljama koje žele da uđu u NATO i dodao, da će Rusija, kao i do sada, na osnovu toga donositi određene zaključke.

Moskva zatražila sednicu Saveta bezbednosti UN zbog isporuka oružja Kijevu

Moskva traži za 9. decembar sednicu Saveta bezbednosti UN o problemima zbog isporuka zapadnog naoružanja Kijevu, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri toj organizaciji Dmitrij Poljanski.

- Tokom izlaganja na sednici Saveta bezbednosti smo zatražili organizovanje još jedne sednice Saveta bezbednosti o Ukrajini 9. decembra. Tema je isporuka zapadnog oružja. Na ovu temu imamo šta da popričamo - rekao je on.

Foto AP

Kao što je istakao na sednici Saveta bezbednosti Rusije Vasilij Nebenzja, povećavajući isporuke oružja Kijevu, Zapad raspiruje dalju eskalaciju sukoba, kao i destabilizaciju situacije na evropskom kontinentu.

Naveo je da zapadno oružje, koje je predviđeno za Ukrajinu, sve češće dolazi u ruke bandita i terorista ne samo u Evropi, nego i na Bliskom Istoku i u Africi.

Prema rečima diplomate , predsednik Nigerije Mohamad Buhari je potvrdio da je konflikt u Ukrajini osnovni izvor oružja za teroriste u rejonu jezera Čad.

Rusija od IAEA traži zaštitu oko Zaporoške nuklearne elektrane

Rusija računa na realizaciju ideje direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaela Grosija o stvaranju zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane i nastaviće da ulaže napore u tom pravcu, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na forumu "Primakovske večeri“.

- Postoje resursi i pravci za intenziviranje rada, uključujući i sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. Inače, na rusku inicijativu obezbeđeno je stalno prisustvo osoblja agencije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Nastavljamo napore za, kako se nadamo, efikasnu realizaciju ideje generalnog direktora IAEA Grosija o stvaranju zaštitne zone na ovoj stanici - rekao je zamenik ministra.

Foto: Free Images Pixabay

- Svi razumeju da Rusija ne može i neće sebe da granatira – to je apsurdno. Čudno je da na Zapadu postoje ljudi koji slušaju ovakvu izopačenu logiku - dodao je on.

Moskva zatražila sednicu SB UN o isporuci oružja Kijevu

Moskva je zatražila sednicu SB UN o isporukama oružja Kijevu, saopštilo je stalno predstavništvo Rusije pri svetskoj organizaciji.

Rusi formiraju nove odrede odbrane

Odredi teritorijalne odbrane formiraju se od stanovnika Belgorodske oblasti koji ne podležu regrutaciji za vojnu službu iz zdravstvenih razloga ili zbog starosti. One koji žele da brane svoje domove obučavaju instruktori sa borbenim iskustvom, napisao je na svom telegram kanalu gubernator ove ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.

- Formiramo nekoliko bataljona od onih koji zbog zdravstvenih razloga ili zbog godina starosti ne mogu biti pozvani u vojsku, ali imaju borbeno iskustvo i veliku želju da, ako bude bilo potrebno, brane svoj dom i svoje porodice - napisao je Gladkov.

Prema njegovim rečima, instruktori sa velikim borbenim iskustvom vrše obuku odreda na teritoriji svih pograničnih regiona Belgorodske oblasti. Gladkov je rekao da je od prvog dana specijalne operacije veliki broj stanovnika regiona počeo sa formiranjem odbrambenih jedinica, odnosno samoodbrane.

- Mi smo doneli takvu odluku - dodao je on.

Foto MO.Belorusije

Prilikom granatiranja "Stirola" oštećena oprema za proizvodnju amonijaka

Oprema za proizvodnju amonijaka oštećena je tokom ukrajinskog granatiranja hemijskog kombinata „Stirol“ u Gorlovki, u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je gradonačelnik tog grada Ivan Prihodko.

Poljska isporučila Ukrajini sovjetske PVO sisteme „Neva“

Poljska je isporučila Ukrajini protivvazdušne raketne sisteme S-125 Neva sovjetske proizvodnje, izjavio je ministar-član Saveta ministara Republike Mihal Dvorčik.

Dvorčik je u utorak na svom Tviter nalogu objavio fotografiju S-125 okruženog ukrajinskom vojskom, uz tekst: „Ne znam da li je ova fotografija već snimljena ili ne, ali uvek prija oko - Poljski S-125 Neva je u službi Oružanih snaga Ukrajine .

Kompleks S-125 je usvojio SSSR 1961. godine. Nekoliko stotina je izvezeno. Prema otvorenim izvorima, poljska vojska raspolaže sa 17 takvih kompleksa.

Ranije su poljske vlasti izvestile o isporuci Ukrajine tenkova, samohodnih haubica, MANPADS-a, dronova, municije, rezervnih delova za avione i druge vojne opreme. Prema podacima vlasti u zemlji, Poljska je potrošila oko 1% svog BDP-a na isporuke oružja Ukrajini.

Foto Ministarstvo odbrane

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO- a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Ukrajinski obaveštajci: Rusija ima municije za još par velikih napada

Šef ukrajinskih bezbednosnih službi Kirilo Budanov rekao je da Rusija ima dovoljno visokopreciznih raketa za još par velikih napada na Ukrajinu, dok ne ostane bez zaliaha, preneo je Rojters.

 

Ukrajinske ambasade dobile još krvavih paketa

Ambasade Ukrajine u Rumuniji i Danskoj dobile su "krvave pakete", rekao je šef ukrajinske diplomatije.

Naime, prošle nedelje, ukrajinska diplomatska predstavništva u nekoliko evropskih država dobile su pakete sa životinjskim očima.

Još niko nije preuzeo odgovornost za slanje paketa, preneo je Rojters.

Foto Tanjug/AP

 

 

Šojgu o gubicima ukrajinske vojske u novembru

Ukrajinska vojska izgubila je u novembru više od 8.300 vojnika, pet aviona i 10 helikoptera, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je, na telefonskoj sednici ministarstva, rekao da su ruske trupe nanele značajnu štetu ukrajinskom ljudstvu i vojnoj tehnici u oblastima Luganska i Donjecka.

Prema njegovim rečima, ruske oružane snage štite kritično važne objekte koji se nalaze u delovima Donbasa pod ruskom kontrolo.

Šojgu je istakao da ruske oružane snage sprovode masovne napade na ukrajinska preduzeća odbrambene industrije, sistem vojnog upravljanja i druge objekte preciznim oružjem dugog dometa.

 

Zelenski obišao vojnike u Donbasu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obišao je vojnike koji se bore u Donbasu. Danas Ukrajina obeležava Dan oružanih snaga.

- Hvala vam na otporu koji pružate i snazi. Vi ste branioci naše nezavisnosti - napisao je na Telegramu uz snimak susreta sa vojnicima.

Objavio je još jedan snimak na kojem se navodno obraća iz Slavjanska, u blizini Bahmuta.

(Reuters)

 

Peskov je rekao da Kremlj sada ne vidi nikakvu perspektivu za pregovore o Ukrajini

 Rusija je saglasna sa izjavama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o Ukrajini da pravedan i trajni mir treba da bude rezultat rešavanja situacije, izjavio je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov.

- Činjenica da ishod onoga što se dešava treba da bude pravičan, dugoročan mir - sa ovim se možemo složiti. Ali što se tiče izgleda za neku vrstu pregovora, mi ih u ovom trenutku ne vidimo. Više puta smo razgovarali o ovome -  rekao je Peskov novinarima, a prenela RIA.

 

FSB traži od suda da naloži hapšenje Vereščukove

Istražitelji Federalne službe bezbednosti Rusije zatražili su od moskovskog suda da naloži hapšenje u odsustvu ministarke za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Ukrajine Irine Vereščuk i prvog zamenika ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emine Džaparove.

Pres služba suda navodi za Tas da su te dve ukrajinske političarke optužene za kršenje teritorijalnog integriteta Ruske Federacije i da su stavljene na međunarodnu poternicu.

(Tanjug/Tass)

 

Rjabkov: "Pozitivna dinamika" u razgovorima oko nuklearke

Zamenik ruskog ministra spoljnoh poslova Sergej Rjabkov rekao je da pregovori sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju oko nuklearke u Zaporožju imaju pozitivnu dinamiku.

Reč je o razgovorima o formiranju bezbednosne zone oko najveće evropske nuklearne elektrane.

A ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da Ukrajina sprovodi nuklearni terorizam u Zaporožju tako što granatira nuklearku, otvarajući put nuklearnoj katastrofi.

Ukrajina negira da granatira nuklearnu elektranu. 

(Reuters/Tass)

 

Sudija vojnog suda DNR poginuo tokom granatiranja centra Donjecka od strane ukrajinskih trupa

Sudija vojnog suda DNR poginuo je tokom granatiranja centra Donjecka od strane ukrajinskih trupa, saopštio je Vrhovni sud regiona.

 

Kulemzin: 3.400 pretplatnika u Petrovskom okrugu Donjecka ostalo bez struje zbog granatiranja

Više od 3.000 pretplatnika ostalo je bez struje zbog granatiranja Petrovskog okruga Donjecka od strane ukrajinskih trupa, izjavio je gradonačelnik prestonice DNR Aleksej Kulemzin.

- Kao rezultat neprijateljstava u Petrovskom okrugu, 41 trafostanica je bez struje. Bez struje je 3.400 pretplatnika, uključujući dve kotlarnice - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Petrovski okrug se nalazi na zapadnoj periferiji glavnog grada DNR, to je najudaljeniji deo grada od centra. Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva , oblast, počev od linije kontakta izvan grada Marinka, redovno je granatirala ukrajinske snage bezbednosti.

 

Putin: Evroazija lokomotiva globalnog ekonomskog razvoja

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da je Evroazija lokomotiva globalnog ekonomskog razvoja, ističući da se da se tu formiraju mehanizmi multilateralne saradnje.

Putin je u pozdravnom obraćanju učesnicima 8. Međunarodnog naučnog i stručnog foruma "Primakovska čitanja" istakao da je tema skupa -  „Transformacija svetskog poretka: evroazijska dimenzija“ zaista aktuelna, prenosi RIA Novosti.

Prema rečima Putina, u Evroaziji se ubrzavaju procesi integracija i formiraju se efikasni mehanizmi multilateralne saradnje, koji imaju ključnu ulogu u formiranju multipolarnog svetskog poretka zasnovanog na principima jednakosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja legitimnih uzajamnih interesa.

Foto Tanjug/AP

 


 

Blinken otkrio na čemu je fokus američke pomoći Ukrajini

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken je, govoreći o podršci koju Vašington pruža Kijevu, izjavio da su Sjedinjene Američke Države fokusirane da pomognu Ukrajini da povrati teritorije koje je Rusija okupirala od početka specijalne vojne operacije – 24. februara ove godine.

- Naš fokus se ogleda u daljem nastavku tekućih akcija kako bi se Ukrajina snabdela neophodnim za odbranu i vraćanje teritorije koja je okupirana, počev od 24. februara - izjavio je Blinken na konferenciji izdanja „Vol strit žurnala“.

Državni sekretar je takođe naglasio da je pored vojne, Kijevu takođe potrebna ekonomska i humanitarna pomoć.

On je, istovremeno, izbegao da direktno odgovori na pitanje mogu li Ukrajinci da „vrate Krim“, rekavši da Ukrajinci sami odlučuju „kuda žele da idu i kada“, ali „uz našu podršku i podršku desetak svetskih zemalja“.

Blinken je naglasio da SAD žele da mirovni pregovori oko Ukrajine donesu pravedan i dugotrajan mir.

Prema njegovim rečima, Vašington želi da izbegne „namešteni“ mir za Ukrajinu.

On je još istakao da SAD rade sa članicama G7, Evropskom unijom, Svetskom bankom, Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj na obnavljanju energetske infrastrukture Ukrajine - preneo je Sputnjik.

 

Ukrajinske trupe izgubile su više od 40 ljudi i jedan tenk u DNR za jedan dan

 

Ukrajinski vojnici su tokom proteklog dana izgubili više od 40 ljudi, tenk, dve radarske stanice, lanser kompleksa S-300, saopštila je Narodna milicija DNR .

Uništeno je sledeće neprijateljsko naoružanje i vojna oprema: jedan tenk ( T-72B ), dve radarske stanice (P-18) i (36D6), jedan lanser kompleksa S-300 (5P85D), osam jedinica oklopne i automobilske Gubici u ljudstvu neprijatelja iznosili su više od 40 ljudi“, navodi se u saopštenju Ministarstva na svom Telegram kanalu.

Narodna milicija je u ponedeljak izvestila da su ukrajinske trupe za dan izgubile više od 15 ljudi, dve samohodne artiljerijske jedinice, tenk, sedam jedinica oklopnih i automobilskih vozila i jednu terensku kontrolnu tačku UAV.

Foto Tanjug/AP

 

 

Ukrenergo: Normalizacija snabdevanja strujom za dan ili dva

Direktor ukrajinske nacionalne kompanije Ukrenergo Volodimir Kudricki rekao je da su ruske snage namerno izabrale trenutak zahlađenja za jučerašnji masovni napad na ukrajinski energetski sektor.

Prema njegovim rečima, potreban je dan ili dva da se uspostavi normalna proizvodnja u sistemu i izrazio očekivanje da će se nakon toga situacija stabilizovati.

(Ukrinform)

 

Orban podržao izjavu Makrona o različitom uticaju rata u Ukrajini na EU i SAD

 

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je na reviziju sankcija uvedenih Rusiji i podržao izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je cena sukoba u Ukrajini različita za EU ​​i SAD, iako se pridržavaju istih principa.

- Predsednik Emanuel Makron je u pravu: cena rusko-ukrajinskog rata nije ista sa obe strane Atlantika. Ako želimo da evropska industrija opstane, moramo brzo da rešimo evropsku energetsku krizu. Krajnje je vreme da se ponovo preispitaju sankcije - napisao je Orban na Tviteru.

Makron je 4. decembra u intervjuu za američku TV CBS izjavio da Brisel i Vašington plaćaju različitu cenu sankcija nametnutih Rusiji, zbog rata u Ukrajini, prenosi TAŠ.

On je rekao i da su potrošači u zemljama EU prinuđeni da plaćaju visoke cene za energene koji se uvoze iz SAD, što negativno utiče na odnose i utiče na konkurentnost evropskih zemalja.
 

 

Mencer: Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike

 Mađarska neće obučavati ukrajinske vojnike, jer smatra da će to samo eskalirati sukob u susednoj zemlji, izjavio je državni sekretar u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova Tamaš Mencer.

- Neke zemlje u Evropi obučavaju ukrajinske vojnike, ali mi nećemo u tome učestvovati. Mi želimo da krenemo putem mira, a ne rata - napisao je Mencer sinoć na svom profilu na Fejsbuku, preneo je TAŠ.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je prošle nedelje da je od početka novembra više od hiljadu ukrajinskih vojnika prošlo obuku u okviru Misije vojne pomoći EU.

Misija predviđa obuku 15.000 ukrajinskih vojnika tokom dve godine, i to na teritoriji Poljske, Nemačke i drugih zemalja, navodi TAŠ.

Mađarska je ranije odbila da isporuči vojnu opremu i oružje ukrajinskoj vojsci, kao i da obezbedi njihov tranzit preko svoje teritorije.

 

 

U celoj Ukrajini vanredna isključenja struje

Nakon jučerašnjeg masovnog napada ruskih snaga na infrastrukturne objekte u Ukrajini, u celoj zemlji na snazi su vanredna isključenja električne energije, saopštila je ukrajinska nacionalna kompanija Ukrenergo. 

Navedeno je da zbog posledica napada pojedine elektrane izvesno vreme neće moći da rade punim kapacitetom i da će to, uz niske temperature narednih dana, dovesti do povećanja deficita električne energije u sistemu, prenosi Ukrinform. 

Nadležne službe rade na ponovnom uspostavljanju snabdevanja, a strujom će, pre svega, biti snabdeveni bolnice, vodovod i toplane.

 

 

Čule su se eksplozije u gradu Zaporožju koji kontroliše Kijev 

Eksplozije su se čule u utorak uveče u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom Ukrajine, prenelo je ukrajinsko izdanje Zerkalo nedeli.

U okruzima Zaporoške oblasti koje kontroliše Kijev, uključujući i grad Zaporožje, proglašena je vazdušna uzbuna.

Kasnije je predsednik pokreta Stojimo uz Rusiju Vladimir Rogov rekao da su stanovnici grada čuli najmanje šest eksplozija.

- Prema preliminarnim informacijama, mete napada naše vojske bila su skladišta i položaji boraca Oružanih snaga Ukrajine, koji se nalaze u najbližim predgrađima Zaporožja, kao i infrastrukturni objekti koje je koristio režim (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenski da vodi rat - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Informaciju o noćnom štrajku potvrdio je i načelnik regionalne vojne uprave Aleksandar Staruh, kojeg su postavile ukrajinske vlasti. On je na Telegram kanalu napisao da su u predgrađu Zaporožja oštećeni objekti kritične infrastrukture.

Foto Tanjug/AP

 

 

Napad dronom na aerodrom u Kursku, zapalio se rezervoar sa naftom

Na aerodrom u Kursku izvršen je napad dronom, usled čega se zapalio rezervoar sa naftom, objavio je jutros načelnik Kurske oblasti u Rusiji Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da nije bilo žrtava i da je u toku lokalizacija požara.

Sve specijalne službe su na mestu incidenta, napisao je Starovojt, prenosi RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da je Ukrajina pokušala da izvede napad na vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti u Rusiji, uz pomoć bespilotnih letelica sovjetske proizvodnje.

Kako je navedeno, ruska avijacija je uz pomoć PVO oborila ukrajinske dronove koji su leteli na maloj visini.

U napadu su poginula tri pripadnika vojno-tehničkog osoblja, a četvoro je povređeno.

Rusija je nakon toga pokrenula masovni udar na vojno-komandni sistem Ukrajine i saopštila da je sprečeno prebacivanje ukrajinskih trupa i naoružanja u zonu borbenih dejstava.

(Tanjug/RIA Novosti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja