KIJEV SE NAMERAČIO NA UPC: Otkriveno kako će se oduzimati imovina kanonskoj crkvi u Ukrajini

Novosti online

04. 12. 2022. u 20:45

NARODNI poslanik, član Odbora Vrhovne rade za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Fjodor Venislavski, u intervjuu 24 kanalu otkrio je kako će se Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi oduzimati imovina.

КИЈЕВ СЕ НАМЕРАЧИО НА УПЦ: Откривено како ће се одузимати имовина канонској цркви у Украјини

Foto Tanjug/AP

-Kijevsko-pečorska lavra je spomenik od nacionalnog značaja. Ona je državna svojina. Većina kultnih mesta koje koristi UPC je u državnom vlasništvu, rekao je narodni poslanik.

Prema njegovim rečima, Odbor za nacionalnu bezbednost i odbranu je naložio da se proveri zakonitost imovine koju koristi UPC i da se, ukoliko dođe do problema, preduzmu odgovarajuće mere za raskid zakupa.

-Prema Zakonu o slobodi savesti, ako dve ili više verskih organizacija polažu pravo na imovinu, red ili redosled korišćenja imovine mogu odrediti same verske organizacije. Ako dogovora nema, odluku donose državni organi. Dakle, odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu je u skladu sa zakonom i Ustavom Ukrajine, dodao je Venislavski.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naložio je vladi da u roku od dva meseca podnese Vrhovnoj radi predlog zakona o sprečavanju delovanja u zemlji verskih organizacija „povezanih sa centrima uticaja u Ruskoj Federaciji“. U tom periodu Vlada će morati da proveri da li Ukrajinska pravoslavna crkva ispunjava uslove za korišćenje imovine na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...